Bakslag för kampen mot könsförtryck i Polen

Polens justitieminister Zbigniew Ziobro meddelade på lördagen att landet ska upphäva sin ratificering av Istanbulkonventionen, ett juridiskt bindande verktyg i arbetet mot mäns våld mot kvinnor i Europa.

Avsikten är att inleda den formella processen för att dra sig ur åtagandet som Istanbulkonventionen innebär redan på måndagen, rapporterar Reuters. Enligt Zbigniew Ziobro är konventionen skadlig på grund av att den ålägger skolor att undervisa barn om genus, kränker föräldrars rättigheter och ”innehåller element av ideologisk natur”. Ziobro menar också att reformer som landet genomfört på senare år ändå erbjuder kvinnor ett tillräckligt skydd mot våld.

Tusentals kvinnor protesterade mot beskedet i städer runt om Polen under helgen.

– Målet är att legalisera våld i hemmen, säger Marta Lempart, som organiserade en protest i huvudstaden Warsawa, till Reuters.

Den regerande högerkoalitionen har lovat att främja traditionella familjevärden och ledande partiet Lag och rättvisa står katolska kyrkan nära. Med liten marginal blev partiets presidentkandidat Andrzej Duda återvald efter en kampanj där hbtq-rättigheter beskrevs som en mer destruktiv ”ideologi” än kommunism. Under protesterna har Pis kallats ”kvinnors helvete”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV