Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) ska kartlägga unga hbtq-personers hälsa och levnadsvillkor. RFSL välkomnar regeringsuppdraget, som är en uppföljning av rapporten Hon, hen, han från 2010:
– Vi vet av erfarenhet att unga hbtqi-personer mår sämre än andra unga. Vi vet också att unga hbtqi-personer som också utsätts för till exempel rasism har en ännu större risk att drabbas av ohälsa. RFSL Ungdom har länge lyft behovet av uppdaterad statistik, och nu genomförs äntligen en ny undersökning, säger Jêran Rostam, förbundsordförande RFSL Ungdom.
Enligt Folkhälsomyndigheten finns ett samband mellan ohälsa och att unga hbtqi-personer i större utsträckning utsätts för fördomar, diskriminering och våld som grundar sig i negativa föreställningar om deras sexuella läggning och könsidentitet. Regeringen vill ha en uppdaterad helhetsbild, som också belyser skillnader inom gruppen. I uppdraget till MUCF, som ska redovisas senast 1 juni 2022, ingår även att utreda förekomsten av omvändelseterapi i Sverige.
– Omvändelseförsök är verkligen en allvarlig kränkning. Samtidigt saknas kunskap om förekomsten av detta i Sverige, vilket RFSL påpekat. Därför ser vi positivt på regeringens besked i dag. Att slippa bli utsatt för omvändelseförsök handlar om hbtqi-personers rätt att leva fritt från förtryck, säger Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL.