Stellagalans tredje upplaga hålls digitalt

Den tredje upplagan av Stellagalan, Sveriges första prisgala för kvinnor i gastronomin, hålls digitalt den 21 september. Tre tävlande i nio kategorier är nominerade. Stellagalan hölls första gången på restaurang Gondolen i Stockholm 2018. 2019 hölls galan på Fotografiska och utökades med ett forum om jämställdhet.

Maria Printz, kock och bagare samt juryordförande för Stella bagare, är en av rösterna som betonar värdet av galan i ett pressmeddelande.

– Stellagalan har tagit bladet från munnen och sagt att det finns ojämlikheter, pekat på att det faktiskt är som det är. Som jag ser det skapade starten av Stellagalan ett ”metoo-skifte” i den gastronomiska branschen i Sverige. Liksom Parabere forum på ett internationellt plan.
Uppgiften för oss som arbetar med Stella i framtiden är att fortsätta genomlysa systemet, och göra den strukturella ojämlikheten synlig – och inte ge upp.

– Stellagalan är extra viktig i år, vi får inte glömma jämställdheten i bruset av pandemin, säger Titti Qvarnström, juryordförande för Stella kock samt kock och verksamhetsledare på Folk mat och möten, och fortsätter:

– Vi är fortfarande fast i gamla strukturer där män kan fokusera på en karriär och kvinnor tar ansvar för allt och alla.

I Stellagalans styrelse finns Anette Rosvall, Karoline Nordefors, Ida Ström, Anna Antonia Svedberg, Maja Berthas, Ella Nilsson, Anita Lindström och Anna Lind Lewin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV