”Belarus modiga kvinnor” nomineras till Sacharovpriset

Den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet nominerade på onsdagen de belarusiska oppositionsledarna Svetlana Tichanovskaja, Maria Kolesnikov och Veronika Tsepkalo till Sacharovpriset för tankefrihet.

– Vi är imponerade av de pågående landsomfattande fredliga pro-demokratiska protesterna i Vitryssland mot det bedrägliga valet den 9 augusti, och vi är fast övertygade om att årets Sacharovpris bör hedra de modiga kvinnorna i Vitryssland som kämpar för frihet och demokrati i sitt land. Vi är särskilt inspirerade av de tre kvinnorna som ledde gräsrotsoppositionskampanjen för förra månadens presidentval i ett försök att avsätta den autokratiska diktatorn Alexander Lukasjenko, säger Kati Piri, socialdemokratiska gruppens vice ordförande, i ett pressmeddelande och uppmanade övriga partigrupper i EU-parlamentet att ställa sig bakom nomineringen.

EU-parlamentarikern Isabel Santos, som är den socialdemokratiska gruppens talesperson för mänskliga rättigheter ser nomineringen som en chans ge de tre belarusiska oppositionsledarna ett erkännande och markera betydelsen av deras kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Dessa tre kvinnor står i frontlinjen för kampen för frihet i Vitryssland, samtidigt som de förblir en inspiration för sitt samhälle och människorättsaktivister runt om i världen. De har satt politiska skillnader åt sidan och omfamnat ett gemensamt enkelt mål: att omvandla sitt land till en demokrati. Nu står de alla inför förtryck, tvingas fly från landet eller fängslas, säger Santos.

Senast den 17 september ska samtliga nomineringar vara inlämnade.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV