Höga trösklar för transpersoners idrottsutövande

I nya rapporten Trans och idrott – ingen ska lämnas utanför granskar och belyser RFSL transpersoners erfarenheter inom idrott. Många vittnar om höga trösklar för deltagande. Rapporten är den första i sitt slag, och bygger på intervjuer med 110 transpersoner.

Förutom en lägesbeskrivning ger rapporten råd och förlag på lösningar och vägar framåt, som tagits fram i samarbete med idrottsrörelsen. Svenska fotbollförbundet, Svenska skridskoförbundet, Svenska volleybollförbundet och Svenska gymnastikförbundet är några av de förbund som redan arbetat med riktlinjer för transinkludering.

– RFSL vill särskilt rikta ljuset mot att barn och unga möter stängda dörrar – och de konsekvenser vi ser att det får för psykisk och fysisk hälsa. Det är en rättighetsfråga med koppling till FN:s Agenda 2030 som vi måste ta på allvar, säger Mathilda Piehl, rapportförfattare på RFSL.

Resultaten i korthet:

  • Transpersoner utesluts från idrott genom slentrianmässig könsuppdelning.

  • Transpersoner inte deltar i idrott på grund av osäkerhet kring omklädningsrum.

  • Transpersoner känner oro för att inte bli bemötta på ett respektfullt sätt.

RFSL konstaterar att idrottsrörelsen samlar nära tre miljoner medlemmar. Den har både mandat och möjlighet att skapa bättre förutsättningar för alla människor att delta på lika villkor, och nu satsar RFSL på lokal påverkan för att fler förbund ska börja arbeta med att bli mer inkluderande. Detta genom en motionsmall som medlemmar i olika idrottsförbund kan ladda ner från RFSL:s hemsida och skicka in till kommande årsstämmor.

– Det blir väldigt tydligt med en motion för transinkludering under en föreningsstämma där styrelsen och medlemmarna får ta ställning – är vi en förening för alla eller är vi inte det? säger Frank Berglund, vice förbundsordförande RFSL.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV