FN-experter fördömer kriminalisering av räddningsaktioner

FN:s särskilda rapportör om situationen för människorättsförsvarare, Mary Lawlor, fördömer kriminaliseringen av de som räddar liv på Medelhavet. Sedan 2016 pågår en rättsprocess mot besättningen på räddningsfartyget Iuventa. De anklagas för medhjälp till illegal invandring, ett brott som kan medföra fängelse i mellan fem och 20 år samt böter på 15 000 euro. Samma anklagelse riktas mot Carola Rackete i en rättsprocess som fortsätter trots att Italiens högsta domstol efter överklaganden kom fram till att hon aldrig borde ha gripits. Det var i juni 2019 som Rackete utan tillstånd lade till vid italiensk kaj med 53 asylsökande ombord.

– Carola Rackete, tidigare kapten på räddningsfartyget Sea-watch 3 och ”Iuventa 10”-besättningen är människorättsförsvarare och inte kriminella. Jag beklagar att det straffrättsliga förfarandet ännu pågår och att de möter fortsatt stigmatisering kopplad till deras människorättsarbete för att skydda migranters och asylsökandes rättigheter när de varit i fara på Medelhavet, säger Lawlor.

Åtminstone 16 000 människor har mist livet i Medelhavet sedan 2014, enligt Internationella migrantorganisationen (IOM). Mary Lawlor uppmanar den italienska regeringen att offentligt erkänna människorättsförsvarares viktiga roll när det gäller att säkerställa asylsökandes och migranters rätt till liv. Hennes uppmaning stöds av oberoende FN-experterna Livingstone Sewanyana, Felipe González Morales, Dubravka Šimonovic och Elizabeth Broderick.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV