Början till slutet för gig-ekonomins lagflykt

Spaniens högsta domstol slår fast att det spanska transportföretaget Glovos bud ska betraktas som anställda och inte egenföretagare, rapporterar Arbetsvärlden. Glovo hävdade under rättsprocessen att de med sin app bara är en mellanhand vid förmedling av budleveranser. Men Högsta domstolen avfärdade argumentet då Glovo kontrollerar sådant som fakturor, avgifter och arbetsvillkor.

TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom konstaterar att land efter land ser igenom gig-ekonomins affärsidé; att hävda sin särart för att skapa en konkurrensfördel genom att undgå lagstiftning. Redan tidigare har Frankrikes högsta domstol slagit fast att en Uber-förare inte kunde ses som egenföretagare. Ubereats har i Schweiz tvingats ge sina bud anställning med rättigheter enligt avtal och i Italien fällts för en form av människoexploatering. Samuel Engblom ser positivt på utvecklingen:

– Först kommer domar i de lägre instanserna, nu har det nått högsta instans och sätter praxis, och då är det inget snack längre.

Arbetsvärlden har också varit i kontakt med Europafacket, vars förbundssekreterare Ludovic Vout berättar att en kampanj i frågan kommer att diskuteras med medlemsorganisationerna i oktober:

– Vi bedömer att frågan nu har kraft nog att drivas politiskt.

Dessutom kommer EU-kommissionen att presentera ett förslag till lagstiftning för att skydda plattformsarbetare inom de närmaste månaderna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV