Miljöaktivist mördad i Sydafrika

Fikile Ntshangase var vice ordförande i en underkommitté till miljörättsorganisationen Mfolozi community environmental justice organisation (MCEJO) när hon på kvällen den 22 oktober sköts ihjäl i sitt hem i Ophondweni, bara 500 meter ifrån området för en planerad kolgruveexpansion.

MCEJO driver två rättsprocesser mot Tendele coal mining Ltd, vars redan vidsträckta gruva i Somkele, i KwaZulu-Natal-provinsen i Sydafrika, som enligt människorättsorganisationen FIDH orsakat enorma skador på miljön och för människorna som bor i området. Fikile Ntshangase motsatte sig en överenskommelsen mellan Tendele och MCEJO, som skulle möjliggöra expansionen och enligt henne enbart gynnade Tendele.

– Jag vägrar skriva under. Jag kan inte sälja ut mitt folk och om så krävs kommer jag att dö för mitt folk, sade Ntshangase i ett uttalande nyligen.

Mordet på Ntshangase har föregåtts av liknande attacker där målsägare i de ärenden som MCEJO driver mot Tendele beskjutits i sina hem. Efter mordförsöken är det flera i Fikile Ntshangases underkommitté som dragit tillbaka sina stämningar med hänvisning till konsekvenserna om gruvan stängs.

Enligt MCEJO:s advokat Kirsten Youens har ledningen för Tendele under två års tid offentligt skuldbelagt familjer som vägrat ta emot kompensation och ge plats för gruvexpansionen i Ophondweni och Emalahleni för att jobb, uppdrag och skatteintäkter kan gå förlorade. Något som enligt Youens inneburit livsfara för hennes klienter.

– Alla som vägrat underteckna flyttavtal med Tendele har mottagit dödshot, säger hon till nyhetsbyrån Groundup.

Tendeles vd Jan Du Preez anser att det vore en travesti på rättvisa om kolgruvan tvingades stänga för att 19 familjer vägrade flytta på sig:

– Det skulle bli dödsstöten för gruvindustrin i Sydafrika och skrämma iväg investerare.

Kirsten Youens menar dock att Tendele har sig själv att skylla för att gruvexpansionen inte kan fortskrida:

– Själva sanningen är att Tendele inte kan inleda förberedelser på plats eller gruvdrift förrän den har fått alla nödvändiga miljötillstånd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV