Arbetet med att förebygga mäns och killars våld går framåt. Det visar nya rapporten Ett steg på vägen, där 191 kommuner berättar om sitt våldsförebyggande arbete. Bakom rapporten står Unizon, paraplyorganisation för kvinno- och tjejjourer, samt den feministiska organisationen Män. De konstaterar samtidigt att mer behöver göras för att nå Sveriges nationella mål att bekämpa mäns våld mot kvinnor.
– Var tredje vecka dödas en kvinna av en man hon haft en relation med och det anmäls i snitt en våldtäkt i timmen, dygnet runt året om. I Stockholmsenkäten 2020 svarar 8 procent av tjejerna i årskurs två på gymnasiet och 5 procent i årskurs nio att de blivit tvingade till sex. Det är en fördubbling sedan 2016 och det högsta uppmätta värdet sedan undersökningen startade 2002. Nära var tionde kille svarar att han blivit rånad. Det säger sig självt att kommunerna måste ta det våldsförebyggande arbetet på allvar och att arbetet måste börja tidigt, säger Olga Persson, ordförande för Unizon, i ett pressmeddelande.
Unizon gjorde en liknande kartläggning 2014 och kan konstatera att andelen kommuner som bedriver förebyggande arbete mot våld har ökat sedan dess. Under mellantiden har regeringen dessutom antagit en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, samtidigt som det våldspreventiva arbetet utvecklats.
– Regeringens tioåriga strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor slår fast att ’Alla barn och unga ska nås av våldsförebyggande insatser’. Det är en avgörande ambition om vi vill förebygga mäns och killars våld. Det är glädjande att fler arbetar förebyggande 2020, vi hoppas att den tiondel kommuner som i dag inte arbetar förebyggande kan hitta inspiration i denna rapport och från andra kommuners arbete, säger Alán Ali, ordförande för Män.
Rapporten lanseras vid ett livesänt seminarium på fredagen, 6 november.