Elinor Torp tilldelas Pennskaftspriset

Pennskaftspriset 2020 går till Elinor Torp, författare och journalist på tidningen Dagens arbete. Föreningen Pennskaftet etablerades i Göteborg 1988 av och för kvinnor i journalistiken och är numer en rikstäckande förening och priset. Priset delas ut sedan 1989 till ”en eller flera kvinnliga journalister som under det senaste året gjort ett föredömligt journalistiskt arbete”.

Juryn har i år bestått av Katarina Berg och Isabella Iverus från Pennskaftet, och förra årets mottagare av priset Kerstin Weigl och Kristina Edblom. De belönar Elinor Torps ”idoga skildringar av arbetsvillkor i allmänhet och de för samhällets mest utsatta i synnerhet. De vill säga de människor som kommit att kallas skuggorna i den nya gigekonomin. Alla skickligt och respektfullt gestaltade av Elinor Torps säkra penna”. Vidare lyder motiveringen:

”För hennes hängivna fotarbete och oförtröttliga arbete med att granska arbetsmarknadens laglösa utnyttjande av människor. I sin senaste bok ’Vi, skuggorna’ avslöjar Elinor Torp systemfel och ger röst åt några av samhällets mest utsatta.”

Prissumman är på 10 000 kronor, och har i år finansierats av Borås tidning, P4 Göteborg, Skånska dagbladet, Göteborgsposten och SVT Göteborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV