Larm om människohandel via sociala medier under pandemin

FN:s kvinnokommitté, som övervakar efterlevnaden av kvinnokonventionen, larmar om ökad användning av sociala medier i människohandel under covid 19-pandemin för att ”rekrytera” kvinnor och flickor. På onsdagen uppmanade kommittén samtliga regeringar att vidta alla lämpliga åtgärder för att avskaffa människohandel med kvinnor och flickor. Även mediebolagen uppmanas införa kontroller för att minska risken för att kvinnor och flickor ska exploateras, och att använda de stora datamängder som samlas in till att identifiera människohandlare och aktörer på efterfrågesidan.

Trots gällande lagar och politiska ambitioner för att bekämpa människohandeln på nationell och internationell nivå, är kvinnor och flickor fortsatt högst utsatta runtom i världen. Även under karantän når den organiserade människohandeln lätt nya offer genom sociala medier och chattar.

– Den globala pandemin har avslöjat det akuta behovet av att hantera användandet av digital teknik inom och mot människohandel. Att bekämpa människohandel innebär också att motverka efterfrågan, säger Dalia Leinarte, som lett arbetet med att utforma kommitténs allmänna rekommendationer.

Samtidigt vädjar experterna till regeringar att ta itu med grundorsakerna till att kvinnor och flickor är i så pass utsatta situationer, det vill säga ojämställdhet och socio-ekonomiska orättviser i hemländerna, migrationspolitik och asylsystem som bygger på fördomar om genus i efterfrågeländerna, samt väpnade konflikter och humanitära katastrofer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV