Stipendium till Antidiskrimineringsbyrån väst

Årets människorättsstipendium i Västra Götalandsregionen går till Antidiskrimineringsbyrån väst, som tidigare hette Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering.

– Antidiskrimineringsbyrån Väst arbetar för rättvis behandling av alla människor och för att motverka diskriminering på grund av bland annat etnicitet, ras, religion, kön, könsidentitet, sexuell läggning, ålder eller funktionsvariationer, säger Louise Åsenfors, vice ordförande i beredningen för mänskliga rättigheter som utsett årets stipendiat.

Byrån ger enskilda personer stöd och rådgivning kostnadsfritt i frågor som rör diskriminering så att de kan få upprättelse vid diskriminering och kränkande särbehandling. Därutöver utbildar och folkbildar byrån om diskriminering och likabehandling, lyfter röster ur diskriminerade grupper som diskrimineras och håller föreläsningar, ger rådgivning till medlemsorganisationer, samt bidrar med expertis i referensgrupper och nätverk.

Stipendiet är på 100 000 kronor och överlämnas digitalt den 1 december i samband med regionfullmäktiges möte med följande motivering:

”Antidiskrimineringsbyrån Väst är en viktig aktör för att synliggöra och uppmärksamma mänskliga rättigheter i Västra Götaland. Organisationen ger gratis råd och stöd till enskilda personer som utsatts för diskriminering och kränkande särbehandling men har också ambitionen att genom utbildning och opinionsbildning förändra samhället. Utifrån ett intersektionellt perspektiv synliggör och påverkar organisationen diskriminerande och förtryckande maktstrukturer i samhället. Västra Götalandsregionen vill med stipendiet för mänskliga rättigheter 2020 uppmärksamma det viktiga arbete som Antidiskrimineringsbyrån Väst gör för invånarna i Västra Götaland. Stipendiet går till en professionell, klok och tuff aktör i kampen för alla människors lika värde.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV