Dödligheten i covid-19 tydligast kopplad till inkomst

Siffror från Folkhälsomyndigheten har tidigare visat att Rinkeby, Husby, Geneta och Kista är de bostadsområden som drabbats hårdast av coronapandemin i Stockholms län. En ny rapport från regionens centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) visar nu att dödligheten i corona är tydligt kopplad till – förutom ålder – inkomst. Av de med lägst inkomst avled 442 personer, jämfört med 83 personer bland de med högst inkomst, rapporterar SVT.

Under våren förekom spekulationer om att skillnaden i dödlighet kunde bero på informationsbrist, vilket inte är en faktor som spelat roll enligt CES rapport.
”Den samlade bilden är att stockholmarna har förstått och velat anpassa sig men att socioekonomiska faktorer har gjort att vissa till exempel inte har kunnat jobba hemifrån”, skriver SVT.

Shilér Al Fouadi, kritiserade mediebevakningen om smittspridningen i våras. Enligt henne blundade man för faktiska problem som segregation.

– Vi överöstes med information och ville anpassa oss men Folkhälsomyndigetens rekommendationer är inte anpassade efter samhällets alla grupper, säger Shilér Al Fouadi nu.

Samtidigt som det främst är äldre män med lägre socioekonomisk status som dött på grund av covid-19 är det av dessa, enligt folkhälsoepidemiolog Anton Lager, endast ett fåtal som är födda i andra länder.

– I våras befarade man att dödsfallen skulle vara hög bland utlandsfödda men riktigt så har det inte varit, säger Lager till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV