Otillåtna motiveringar när hbtqi-flyktingar nekas asyl

Rättsosäkerheten är stor i asylärenden som rör hbtqi-personer. Det framgår av en ny rättsutredning från RFSL. Asylrättsjuristen Aino Gröndahl har granskat över 2 000 ärenden, där stereotypa krav som både är felaktiga och otillåtna leder till godtycklighet i bedömningarna.

Enhetlighet och förutsebarhet är grundläggande förvaltningsrättsliga principer som inte uppfylls, enligt RFSL:s nya rapport. Det visar sig i att identiska berättelser omständigheter och landrapporter bedöms olika, så att vissa hbgtqi-personer beviljas asyl medan andra lika skyddsbehövande får avslag och utvisas till förföljelse.

När det gäller transpersoner missas asylskäl, antingen genom att de prövas felaktigt eller inte alls. Könsidentitet prövas som homo- eller ”transsexuell” läggning. Könsuttryck feltolkas som sexuell läggning eller ”ett personlighetsdrag”. Konsekvensen är felaktiga avslag och utvisningar av transpersoner till länder där de kan straffas med döden.

Sedan 15 år i svensk rätt, och 10 år i internationell rätt, är det förbjudet att kräva att asylsökande ska dölja att hen är hbtqi. Trots det används diskretionskrav i 53 procent av ärenden från länder som Irak, Kenya, Etiopien, Jordanien, Libanon och Ryssland, där hbtqi-personer straffas med böter upp till tortyrklassade ”tester” och avrättning.

De 2 000 enskilda beslut och domar i hbtqi-asylärenden som Aino Gröndahl granskat fattades under perioden 2012-2020. För att hbtqi-personers asylskäl ska anses trovärdiga och tillförlitliga ställer migrationsmyndigheterna en rad krav. Hen ska till exempel ha genomgått en inre process fram till insikt om sin sexuella läggning, könsidentitet eller sitt könsuttryck. Hen ska också ha känt, eller åtminstone kunna reflektera kring, känslor av olikhet, stigma och skam.

Ju mer tabu hbtqi är i hemlandet, desto mer förväntas sökande kunna prata om det. Enligt RFSL är kravet är ologiskt och strider mot utlänningslagen. Förra veckan släppte RFSL Ungdom en rapport som bekräftar godtyckligheten också när det gäller unga hbtqi-asylsökande.

– Skyddsberättigade hbtqi-personer ska inte behöva ha rätt erfarenheter för att få skydd. RFSL hoppas att migrationsmyndigheterna tar till sig utredningens rekommendationer så att hbtqi-flyktingar beviljas asyl, säger Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL.

I en intervju med TV4 välkomnar Carl Bexelius, tillförordnad rättschef på Migrationsverket, RFSL:s rapport.

Rapporten som är på 170 sidor och även innehåller rekommendationer för rättssäkra bedömningar presenterades vid ett webbseminarium på måndagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV