Rasism i kontakter med myndigheter ska kartläggas

Regeringen har fattat beslut om att samla och analysera kunskap om människors erfarenheter av rasism i kontakt med svenska myndigheter och andra offentliga verksamheter. Uppdraget ska genomföras av Forum för levande historia och redovisas senast 24 september 2021.

Bakgrunden till beslutet är uppgifter om upplevd diskriminering, som framkommit vid sakråd inom regeringskansliet och i medierna. I uppdraget ingår att samla forskning och relevanta studier, sammanfatta deras resultat samt analysera kunskapsläget och vilka kunskapsluckor som finns.

Regeringen konstaterar att utsatthet för rasism och liknande former av fientlighet riskerar inverka negativt på enskildas psykiska hälsa, tilliten till myndigheter och i förlängningen även demokratin:

”Upplevelser av att behandlas annorlunda i kontakt med myndigheter eller vid ingripanden på offentlig plats behöver tas på allvar. Det är centralt i ett demokratiskt samhälle att myndigheter och annan offentlig verksamhet bemöter enskilda på ett likvärdigt och rättssäkert sätt.”

”Detta uppdrag är därför ett viktigt första steg i ett fortsatt arbete för att stödja myndigheter att säkerställa ett likvärdigt och rättssäkert bemötande av enskilda och att förhindra att människors tillgång till välfärd påverkas av faktorer såsom etnisk tillhörighet.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV