EU-parlamentet fördömer Polens abortlagar

På torsdagen fördömde EU-parlamentet inskränkningen av tillgång till säkra och lagliga aborter i Polen med en resolution. I resolutionen kritiseras även det faktum att rättsstatsprincipen urholkas i Polen, inte minst via den politiskt tillsatta konstitutionella domstolen vars beslut att inskränka aborträtten stoppats av omfattande protester. Åtminstone tillfälligt.

EU-parlamentets resolutionen välkomnar att EU:s budget ska villkoras mot att medlemsländer respekterar rättstatens principer, samt uppmanar kommissionen att utvidga det pågående artikel 7-förfarandet gentemot Polen till att omfatta den senaste tidens utveckling gällande aborträtten.

Resolutionen fördömer dessutom överdrivet våld, vilket använts mot demonstranterna och kräver ökat stöd till civilsamhällesorganisationer och gräsrotsgrupper som stöttar och ger rådgivning om abort och andra SRHR-tjänster, inklusive preventivmedel. Den antogs med 455 röster för, 145 emot och 71 avstod från att rösta. Samtliga EU-parlamentariker från Sverige, utom de sverigedemokratiska, röstade för resolutionen.

– Att Sverigedemokraterna, ännu en gång, avstår från att fördöma Polens kvinnofientliga politik bör ses som en varningssignal för oss alla, säger Alice Bah Kuhnke (MP), som ser resolutionen som ett styrkebesked:

– Trots att Polen försöker hålla EU som gisslan genom att stoppa rättstatsmekanismen i budgeten visar en majoritet i EU-parlamentet att man inte ger vika för hot. Jämlikhet, jämställdhet och antidiskriminering är några utav EU:s grundläggande värderingar. Det har alla medlemsländer skrivit under på. Polens abortlagar och hbtqi-fria zoner har ingen plats i EU och måste bekämpas med full kraft.

Malin Björk argumenterar för aborträtten.

– Det är oerhört viktigt att omvärlden står upp för polska kvinnors rätt till sina egna kroppar. Ett stöd för aborträtten i Polen är också ett stöd för rättsstaten i Polen, eftersom beslutet att göra nya inskränkningar i aborträtten kom från den regeringskontrollerade konstitutionsdomstolen, säger Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, som drivit frågan länge och är medgrundare till nätverket All of us, vars syfte är att stärka aborträtten i Europa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV