Depression vanligt bland nyblivna fäder som är otrygga

Förlossningsdepression hos fäder är vanligare hos män som är otrygga i sin parrelation. Det visar en studie från Lunds universitet som publicerats i Psychology of men and masculinity journal.

Cirka 10-12 procent av nyblivna mammor och minst 8 procent av nyblivna pappor drabbas av depression. Dessutom har fjärde nybliven pappa har depressiva symptom enligt den nya studien av Elia Psouni, legitimerad psykolog och docent i psykologi vid Lunds universitet, samt Anna Eichbichler, klinisk psykolog.

Bristande självkänsla i nära relationer, och då specifikt en stress över att inte duga som föräldrar, finns bland de orsaker till depression och depressiva symptom som forskarna kunnat identifiera. I studien framkom även att män till kvinnor som själva led av förlossningsdepression var överrepresenterade, och att ytterst få hade någon professionell kontakt för att få hjälp.

– Studien visar utan tvekan att föräldrar påverkar varandra, och på vikten av att följa hur föräldrar i olika relationer och familjeformer klarar sig och mår över en längre tid, säger Elia Psouni som tillsammans med kollegor genomför ett flerårigt projekt för att ta fram kunskap om barns och föräldrars mående och utveckling över tid i olika familjeformer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV