Otillräckliga förslag för att reparera sjukförsäkringen

Det grundläggande syftet med sjukförsäkringssystemet, att erbjuda ekonomisk trygghet till personer som inte kan arbeta på grund av sjukdom, efterlevs inte enligt 17 forskare på DN debatt. Och de betonar att den lagändring som januaripartierna aviserade den 26 november kan räcker inte för att reparera systemet.

Forskarna konstaterar att regelverket är strikt och förutsätter snabb återgång i arbete, samtidigt som Försäkringskassan skapat bedömningsinstrument som försvårar ytterligare för den som är sjuk. Konsekvensen är att svårt sjuka människor kan förlora sin ersättning eftersom de anses ha en arbetsförmåga de egentligen inte har, något som ofta leder till fattigdom och förvärrad ohälsa.

”För att tala klarspråk: tusentals, kanske till och med tiotusentals, män­niskor har fått avslag som har byggt på bedömningar som inte stämmer överens med hur lagstiftningen ser ut. Försäkringskassan kan inte skylla detta på regeringens styrning, eftersom deras uppdrag är att tillämpa lagen såsom den är beslutad av riksdagen. Detta är en stor rättsskandal som har fått för­ödande konsekvenser för enskilda”, skriver forskarna.

Två åtgärder som enligt undertecknarna av debattartikeln skulle ha stor betydelse på kort sikt:

  • Lagändringar som gör att det blir enklare att få sjuk­penning efter 180 dagar och inte bara ökar möjligheterna att göra undantag, som i överenskommelsen från regeringen och januaripartierna.

  • Att erbjuda sjukskrivna adekvat stöd, istället för att för straffa sjuka människor med fattigdom.

För att lagändringar ska få avsedd effekt anser forskarna att Försäkringskassans ledning behöver göra en omfattande och självkritisk granskning av hur verksamheten har utvecklats under de senaste åren: ”Det är inte acceptabelt att en central myndighet i vårt välfärdssystem förhåller sig nonchalant till gällande lag.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV