Nytt angrepp på hbtq-personers rättigheter i Ungern

Det ungerska parlamentet antog förra veckan en lag som förbjuder andra än heterosexuella, gifta par från att adoptera barn. Adoptioner kommer även att kräva tillstånd från landets familjeminister. Samtidigt ändrades Ungerns konstitution, sa att en familj ska vara ”…baserad på äktenskap och föräldra-barn-relationen. Modern är en kvinna och fadern är en man.” Konstitutionen kräver också att barn uppfostras i konservativ anda och slår nu fast att Ungern ”skyddar barns medfödda könsidentitet”.

Lagändringarna innebär att samkönade par inte längre kommer att kunna adoptera barn i Ungern, men också att trans- och intersexpersoner stigmatiseras ännu mer än vad som redan var fallet. Flera människorättsorganisationer varnar för att landets president, Viktor Orbán, använder coronapandemin för att genomföra sin reaktionära och omstridda familjeagenda.

– Detta är en mörk dag för Ungerns hbtq-grupper och en mörk dag för mänskliga rättigheter. Dessa diskriminerande, homofobiska och transfobiska nya lagarna – snabbt framdrivna under en coronatäckmantel – är bara den senaste attacken på hbtq-personer från det ungerska styret, sade David Vig, chef på Amnestys Ungernavdelning i ett uttalande.

Tidigare i år infördes en ny lag som förbjuder krav på positiva skildringar av mångfald i barnböcker och gör det omöjligt att ändra sitt juridiska kön i folkbokföringen och identitetshandlingar.

– Vi är djupt oroade över transbarn och -vuxnas hälsa och säkerhet i en så fientlig omgivning, säger Masen Davis, chef för Transgender Europe.

– Det här försöket att skynda fram dessa diskriminerande, homoforbiska och transfobiska nya lagarna är en del i ett pågående angrepp på hbtqi-personer från ungerska myndigheter, säger Katrin Hugendubel, chef för opinionsbildning på ILGA.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV