Kreditjättar bryter med porrsajt

Sedan Mastercard och Visa stoppat betaltjänster till Pornhub efter anklagelser om olagligt innehåll har porrsajten tagit ner allt overifierat material, rapporterar BBC.

Det handlar om miljontals sidor då overifierade användares filmer utgjort merparten av innehållet på sajten. I februari uppmärksammade BBC Rose Kalembas berättelse om hur film från den våldtäkt som hon utsattes för som 14-åring sprids via Pornhub. I början av december ifrågasatte journalisten och debattören Nicholas Kristof i en artikel i New York times att banker, sökmotorer och kreditkortsföretag stödjer en verksamhet som överflödas av filmade våldtäkter mot minderåriga.

Pornhubs moderbolag Mindgeek har tidigare avfärdat den typen av anklagelser, men kreditkortsbolagen inledde egna granskningar och valde att kort därefter att bryta med porrsajten. Enligt Pornhub ska de nedtagna sidorna ses som avstängda snarare än borttagna. Efter nyår utlovas ett system för verifiering av regelbundna användare.

Samtidigt utmålar sig Pornhub som måltavla för organisationer som vill avskaffa pornografi. Detta då åtgärderna som vidtagits, och kommer att vidtas, är mer långtgående än vad som krävs av Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Snapchat och Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV