Nyheter

Svårt att genomföra Las-uppgörelsen

De två största LO-förbunden Kommunal och IF Metall har efter vissa justeringar anslutit sig till Las-uppgörelsen, men fortfarande står flertalet LO-förbund utanför, och enligt arbetsmarknadsjournalisten Anna Öberg blir den svår att genomföra.

Det var efter att ha fått igenom flera av sina krav som Kommunal och IF Metall den 4 december valde att ansluta sig till en omarbetad version av överenskommelsen mellan PTK och Svensk näringsliv om hur tryggheten på arbetsmarknaden ska regleras.

Vid en presskonferens kallade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark uppgörelsen historisk och lovade att lagstiftningen ska ändras senast 2022, utan att innehållet i avtalet förändras från politiskt håll. Därmed är den hårt kritiserade Las-utredningen historia.

Anna Danielsson Öberg, konstaterar att förändringarna med den partsgemensamma överenskommelsen är omfattande på många plan, samtidigt som staten förväntas skjuta till de stora resurserna, bland annat till ett nytt studiestödssystem.



– Så här omfattande förändringar som görs nu på många plan samtidigt, det vet inte jag när det gjordes senast. Såtillvida är det absolut historiskt, om det nu blir så. Det är massor med saker som ingår som förutsätter varann för att det här ska bli av.



En av de stora stötestenarna har varit uppluckringen av kravet på saklig grund vid uppsägning. Inte minst har det väckt oro att arbetsgivaren lättare kan göra sig av med personer som fört fram kritik eller krav på förbättrade arbetsvillkor. Anna Danielsson Öberg betonar att sakliga skäl är något annat än saklig grund:


– Arbetsgivarens möjlighet att säga upp underlättas.

Även Kommunal har betraktat saklig grund vid avsked som en röd linje de inte velat överträda. I den delen är de enda justeringarna ökad tydlighet om rättspraxis, säger Johan Ingelskog till Kommunalarbetaren och framhåller att förhandling är ett givande och tagande:



– Som helhet ser vi att det kommer öka tryggheten avsevärt för kvinnodominerade yrken.



Det finns dock kvinnodominerade LO-förbund som valt att stå utanför. Ett av dem är Handels, konstaterar Anna Danielsson Öberg:


– Ett skäl till att de inte var intresserade av det här är att de redan lyckats avtala om detta. Och de anser dessutom att de har ett bättre avtal när det gäller hyvling till exempel. Nu valde Kommunal det här, men ett annat LO-förbund som är minst lika kvinnodominerat har valt avtalsvägen och lyckats väldigt bra. Det visar hur olika bedömningar de gör


Till det kommer turordningsreglerna och utökade möjligheter för arbetsgivaren att göra undantag, vilket undergräver fackets ställning.



– Då finns det ingen anledning att förhandla med facken om uppsägningar. Det betyder att fackets roll, i värsta fall, försvinner i sådana här sammanhang, åtminstone försvagas, säger Anna Danielsson Öberg.


Kompensationen i uppgörelsen är kompetenssatsningar med omställningspaket och möjligheter till vidareutbildning. Anna Danielsson Öberg påminner om att det en gång var LO inledde förhandlingar om anställningstryggheten med Svenskt näringsliv. Att IF Metall skulle ställa sig bakom uppgörelsen var bara en tidsfråga menar hon:




– I en industri jobbar arbetare och tjänstemän sida vid sida. Om bara tjänstemännen får chans till kompetensutveckling och stöd på olika sätt kommer det försvaga arbetarna. Det är ett viktigt argument för IF Metall. Det finns nog en genuin övertygelse hos framför allt IF Metall att de här lösningarna som man var överens om och som också LO fram till en viss punkt åtminstone delvis tyckte var bra, att det är viktigt.

Ytterligare ett LO-förbund som väljer att stå utanför Las-uppgörelsen är GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch. Detta trots att GS liksom IF Metall ingår i samarbetet med tjänstemannafacken inom industrin. GS vidhåller likväl sin inställning att frågan ska hanteras på huvudorganisationsnivå.

Dessutom understryker att IF Metall och Kommunals anslutning väcker frågor om hur befintliga avtals- och försäkringslösningar på LO-nivå påverkas. Anna Danielsson Öberg menar att försäkringsavtalen bara är ett exempel på att parterna kan ha blivit överens om saker som blir svåra att genomföra, åtminstone på det sätt de själva tror, eftersom det är så mycket som ska förändras. 


– Den stora förvåningen var Kommunal. Inte minst för att de ingick i den grupp tillsammans med Seko och Byggnads och andra som kritiserade hur LO-ledningen skötte de här förhandlingarna för ett år sedan.


Vem får betala kalaset? Det verkar som om mycket faller på staten?



– Ja, absolut, hela uppgörelsen inleds med ett resonemang om att a-kassan under lång tid varit överfinansierad och pengar som borde använts för a-kassan har använts till budgetförstärkningar. Så det är ett slags baklängesresonemang parterna har för att säga att det är en massa pengar som skulle kunna användas till det här.



Är det här klappat och klart nu?



– Jag tror att det kommer bli omfattande utredningsarbete för att reda ut alla frågetecken. Sannolikt kommer det att uppstå problem. Det är många detaljer som måste redas ut, mellan olika departement, mellan olika system.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV