Skotska musiker vill upprätta offren för häxprocesserna

Med ett nytt stort kulturprojekt vill två av Skottlands främsta folkmusiker, sångaren och harpaspelaren Rachel Newton och violinisten Lauren MacColl – hylla kvinnorna som förföljdes, dömdes och avrättades under häxprocesserna med stöd av en lag mot häxkonst som antogs 1563. De vill också utforska häxrättegångarnas betydelse för det nutida Skottland.

För närvarande söker de finansiärer till Heal and Harrow-projektet som är tänkt att lanseras officiellt senare i år. Newton och MacColl har inspirerats av en kampanj för att benåda och upprätta de nära 4 000, varav de flesta kvinnor, som ställdes inför rätta för häxkonst och skapa ett nytt nationellt monument till deras minne. Hittills har fjorton kvinnor och fem män som avrättades fått sina domar upphävda. Sammanlagt avrättades 2 558 personer varav över 2 000 kvinnor under häxprocesserna.

– Även om vi är mycket intresserade av de mytologiska berättelserna i vår kultur, vill vi se till att vårt projekt erkänner det faktum att verkliga människor förföljdes i stor skala, säger Rachel Newton till the Scotsman.

– Det var viktigt för oss att inkludera kvinnor som plågades under rättegångarna och föreställa oss hur deras upplevelse måste ha varit. Vi har en lysande författare som samarbetar med oss för att väcka liv i dessa berättelser, fortsätter Newton och konstaterar vidare:

– Vi har sett så många paralleller till nutiden i de teman som har aktualiserats medan vi undersökt häxrättegångarna, såsom kvinnohat och rädsla för ”den andra”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV