Ny rapport motsäger tidigare forskning om arbetslöshet

Längre tid med högre nivå på ersättningen påverkar inte hur länge en person är arbetslös i en ny rapport från IFAU, rapporterar Arbetsvärlden. Det har rapportförfattaren Jonas Cederlöf kunnat undersöka tack vare att ersättningsperioden i arbetslöshetsförsäkringen 2007 förlängdes från 300 till 450 dagar för föräldrar till barn under 18 år.

Utfallet 2007-2014 för 13 000 öppet arbetslösa föräldrar med och utan rätt till förlängningen jämförs i rapporten. De med barn under 18 år använde i genomsnitt 12,5 dagar mer av ersättningen, men var arbetslösa lika länge som de vars barn hade hunnit fylla 18. Sannolikheten att hitta ett nytt jobb skiljer inte åt mellan grupperna.

Samtidigt tyder tidigare nationalekonomisk forskning på att mer generös ersättning förlänger tiden i arbetslöshet, ett argument som den tidigare alliansregeringen använt för att motivera jobbskatteavdrag som ökat ojämlikheten i Sverige.

– En möjlig förklaring kan vara att inkomstskillnaden mellan de två grupper jag studerar i praktiken inte är så stor, säger Jonas Cederlöf i en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV