På torsdagen fattade regeringen beslut om lagrådsremissen som ska lägga grunden till ett institut för mänskliga rättigheter. Förutom att följa, undersöka och rapportera om hur de mänskliga rättigheterna respekteras och förverkligas i Sverige, ska institutet lämna förslag på åtgärder som säkerställer detta.
– De internationella åtagandena om mänskliga rättigheter måste tas på största allvar. Det pågår en utveckling i vår omvärld som innebär att alla människors lika värde allt oftare ifrågasätts. Under sådana tider är det viktigare än någonsin att det finns strukturer som främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna. Det är därför viktigt att regeringen nu tar nästa steg för att inrätta ett oberoende, nationellt institut för mänskliga rättigheter i Sverige, säger Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation.
I uppgifterna ingår inte att hantera enskilda klagomål om kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Institutet ska verka i enlighet med FN:s Parisprinciper, som innehåller minimikrav samt kräver lagreglering för att säkra institutets oberoende.
Den 1 januari 2022 föreslås som startdatum för institutets verksamhet.