Kriminalisering av tiggeri kränker mänskliga rättigheter

En lokal stadga i Geneve som kriminaliserar tiggeri har av Europadomstolen för mänskliga rättigheter förklarats kränka en kvinnas rättigheter. Fallet Lăcătuş mot Schweiz, gäller en rumänsk romsk kvinna, som bötfälldes med hänvisning till stadgan. Kvinnan frihetsberövades i fyra dagar på grund av att hon inte kunde betala boten.

Domstolen slår fast att kvinnans rättigheter kränkts under Europakonventionens artikel 8 om rätten till privat- och familjeliv:

”(Vi) noterar att den sökande kvinnan kom från en extremt fattig familj, var analfabet, saknade arbete och inte hade tillgång till socialt stöd. Att tigga var ett sätt att överleva för henne. Domstolen bedömer att, eftersom hon var i en så uppenbart sårbar situation, hade hon rätt att, som en följd av rätten till mänsklig värdighet, fortsätta sin strävan och försöka möta sina basbehov genom att tigga.”

Domstolen kallar den allmänna bestämmelsen om kriminalisering i Genèves tiggeriförbud en radikal åtgärd som kräver starka bevekelsegrunder och noggrann granskning av domstolarna:

”I det här fallet omöjliggjorde lagstiftningen en genuin avvägning av olika intressen genom att generellt straffbelägga tiggeri.”

”Amnesty Sverige välkomnar domen och hoppas att den innebär att de kommuner som infört tiggeriförbud i Sverige nu drar tillbaka dessa. Det går inte att kriminalisera fattigdom”, skriver Johanna Westeson, ansvarig för diskriminering på Amnesty Sverige i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV