Ottarpriset till Sollefteås BB-ockupanter

I över fyra år, sedan nedläggningen av förlossningsavdelningen på Sollefteå sjukhus 2017, har BB-ockupanterna kämpat för kvinnors rätt att föda tryggt och nära. Nu hyllas de av tidningen Arbetaren med Ottarpriset och följande motivering:

Ottarpriset 2021 tilldelas BB-ockupanterna i Sollefteå för sin outtröttliga kamp för kvinnors rätt att föda tryggt och nära, även på landsbygden. Rätten till en trygg förlossning är en feministisk fråga som är tätt sammanlänkad med frågan om en jämlik välfärd över hela landet, något som BB-ockupationen under fyra år satt ljuset på.

– Jag blir alldeles knottrig när du säger det här. Jag mår så dåligt över att kvinnorna måste resa så långt. Tack, det är så fint att ni lyfter fram den här frågan, säger Barbro Mikaelsson, sekreterare i ockupationsföreningen, när Arbetaren ringer upp med beskedet.

Med anledning av coronapandemin har ockupationen gått från fysisk till digital. 3 200 personer deltog i de fysiska ockupationspassen, det gångna året har 300 nya engagerade personer medverkat i digitala protester. Och planen är att fortsätta. När Arbetaren frågar hur länge blir svaret från Mikaelsson:

– Tills vi vinner. Vi kommer inte ge oss. Vi slutar inte förrän vi har skriftligt på att akut, ortopedi och BB ska tillbaka på Sollefteå sjukhus. Det är det vi har bestämt oss för. In i kaklet ska vi köra på. Det är ett och ett halvt år till nästa val. Tills dess sitter vi, som allra minst.

Ottarpriset instiftades av Arbetarens redaktion 2018 som en reaktion på medvinden för konservativa krafter runt om i världen. Det består av 10 000 kronor och tilldelas årligen en person eller grupp som i Elise Ottesen-Jensens anda varit verksam i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa, i ett arbete som präglats av feministisk och social medvetenhet och upplysningsambitioner.

Tidigare pristagare:

2020: Noorihe Halimi

2019: Ida Östensson

2018: Bita Eshragi

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV