Prenumerera

Logga in

Långvarig stress stark riskfaktor vid hjärtinfarkt

Långtidsstress är en riskfaktor för hjärtinfarkt. Kopplingen har tidigare varit svår att mäta, men beläggs i en ny svensk studie från Linköpings universitet. Forskargruppen bakom studien Stressheart har genom att mäta stresshormonet kortisol i människors hår kunnat studera stressvärden månader bakåt i tiden. Personer som drabbats av en hjärtinfarkt hade kraftigt ökade värden av stresshormonet kortisol månaderna innan infarkten.

Även när forskarna tog hänsyn till andra etablerade riskfaktorer för hjärtinfarkt – högt blodtryck, höga blodfetter, rökning, tidigare infarkt, ärftlighet för hjärtinfarkt och diabetes – kvarstod att högt kortisolvärde i håret som en stark riskfaktor. Professor Tomas Faresjö vid Institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet, har lett studien och menar att människors stress behöver tas på allvar.

– Det är förvånande att den här biomarkören för långtidsstress verkar vara så stark även i jämförelse med vedertagna kardiovaskulära riskfaktorer, säger Faresjö i ett pressmeddelande.

Vad som ligger bakom höga kortisolnivåer hos deltagarna i studien är ännu oklart. Stressnivåer kan påverkas av både yttre och inre faktorer. Upplevelsen av stress hänger inte alltid ihop med den biologiska stressen, poängterar forskarna. En person kan känna sig stressad, utan att det går att uppmäta. Samtidigt kan kroppens stressystem gå på högvarv hos en person utan att hen känner sig stressad.

– Vi kommer att gå vidare med att studera vilka tänkbara mekanismer som skulle kunna förklara hur stressnivåer kan påverka hjärtinfarktrisken. Vi är särskilt intresserade av olika inflammationsmarkörer och förkalkningar i blodkärlen, och vill undersöka om de är relaterade till långtidsstress, säger Susanna Strömberg, allmänläkare och doktorand vid Institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV