Startsida - Nyheter

Nytt projekt ska använda datorspel för att förebygga våld

Organisationerna Sverok och Män ska i ett gemensamt projekt använda datorspel för att förebygga våld i barns vardag. Det framgår av ett pressmeddelande från Sverok. Barn och vuxna i skolor, på fritidshem och inom ideella föreningar är målgrupp, och syftet att förändra normer och beteenden.

– Våld är ett samhällsproblem som vi vet går att förebygga, och våldsförebyggande arbete är något som vi på organisationen Män arbetat med under många år. Nu vill vi tillsammans med Sverok ta ett nytt grepp om det förebyggande arbetet och möta barnen på deras egen arena. I dag utspelar sig barns vardag lika mycket i spelvärlden på nätet som i skolan och hemmet, säger Adam Wassrin, metodutvecklare från Män.

Sverok konstaterar att i rapporten Barn och unga på nätet 2020 uppger 40 procent av föräldrarna att de vet lite eller för lite om sina barns liv på internet. Och enligt studien EU kids online fokuserar föräldrar mycket på att skydda sina barn från risker på internet, medan andelen barn med negativa upplevelser är relativt liten och många uppger att de har större möjlighet att vara sig själva online. (EU Kids Online 2020)

– Många missar att de digitala miljöerna kan vara en stor möjlighet för att skapa positiva beteende- och attitydförändringar. Med metoderna vi tar fram ska det vara enkelt för alla att sätta sig in i den här världen och stötta barnen. Vi tror på att använda barnens egna intressen och upplevelser för att tillsammans kunna bidra till en bättre vardag för alla, säger Sam Bäfvenberg, projektledare från Sverok.

Projektet Samspel kommer att pågå under tre år och finansieras av Allmänna arvsfonden. Förutom att utveckla metoder för att förebygga våld genom bland annat datorspel och rollspel, kommer ett nätverk byggas upp för personer som arbetar professionellt eller ideellt i barns närhet. Dessutom planeras en trygg onlineplattform för spel riktad till barn under 15 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV