Startsida - Nyheter

Dubbelt så hög risk att mobbas på jobbet för utrikes födda

Den som är född utomlands löper dubbelt så hög risk som svenskfödda att utsättas för personrelaterad mobbning på jobbet, och skiljer sig landets kultur från Sveriges är risken fyra gånger så stor. Mest utsatta är personer födda i Asien, enligt ny forskning från Linköpings universitet.

– Våra resultat visar en ökad risk för mobbning för personer som arbetar i Sverige, men är födda i ett annat land. Resultaten visar också vikten av att ta itu med dessa frågor. Mobbning kan skada en person allvarligt, men också den arbetsplats där detta kan pågå, säger Michael Rosander, biträdande professor i psykologi vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande, i ett pressmeddelande.

I studien undersöks två typer av mobbning, arbetsrelaterad och personrelaterad. För arbetsrelaterad mobbning fanns ingen skillnad i risk mellan de jämförda grupperna.

Vid arbetsrelaterad mobbning utsätter arbetskamrater den mobbade för negativa handlingar kopplade till sina arbetsuppgifter. Exempel kan vara att bli fråntagen ansvar, bli tvingad att utföra triviala arbetsuppgifter eller att ens arbete övervakas på ett överdrivet sätt. Personrelaterad kan handla om att bli förödmjukad, förlöjligad eller ignorerad och utestängd från den sociala gemenskapen, och är kopplad till person – inte arbetsuppgifter eller arbetsförhållanden.

– Man utsätts för det som vi kallar rovjaktsmobbning. Då kvittar det vad du gör. Det handlar helt enkelt om att man utsätts på grund av sin uppenbarelse, på grund av hur man ser ut. Det blev tydligt i studien att det är det här det handlar om, säger Michael Rosander.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV