”Att vara trogen sina värderingar och principer och att stå fast vid sin ideologi är i dag viktigare än någonsin. Antirasistisk feminism är viktigare än någonsin!”, skriver undertecknarna av slutreplik gällande Klimatinitiativet som Feministiskt initiativs kongress ska ta ställning till i helgen.
Vi önskar verkligen vi kunde trycka på en knapp och säga “vänta, mörda inte din partner!”. ”vänta, sluta kriga och mörda oskyldiga!”. ”Vänta, sluta rasprofilera och misshandla personer som rasifieras!”. ”Vänta, vräk inte familjen så att de hamnar på gatan!”. ”Vänta, bränn inte ut dig!”. ”Vänta, för klimatet måste lösas först”. Det finns mycket vi önskar kunde stoppas direkt, eller iallafall läggas på paus – men verkligheten ser inte ut så.
Det innebär att vi måste kunna ha flera bollar i luften, flera tankar igång samtidigt och inte använda oss av det gamla patriarkala tricket att ställa kamper mot kamper. Klimatinitiativets motionärer menar att det inte är en större förändring att byta partinamn eller partibeteckning till Klimatinitiativet och att de som står på listan förväntas dela vår ideologi – men hur går det ihop med att de uttryckligen sagt att kandidaterna varken behöver vara feminister eller antirasister?
William Grönlund, en av motionärerna, skrev i ETC att ”Det feministiska primärfokuset måste flyttas från kampen mot patriarkatet, mot rasismen och mot normdogmatin till, bokstavligen, överlevnad.” Vi frågar oss, är inte våld i nära relationer och människor som dör på Medelhavet en kamp om överlevnad?
Gita Nabavi, tidigare partiledare och en av initiativtagarna till Klimatinitiativet, sa under det offentliga nyårsamtalet med Farida Al-Abani: ”Jag tror att vår obevekliga antirasistiska feminism kan sätta sig själv åt sidan.” Tydligt och klart, inga konstigheter. Vår ideologi ska sättas på paus.
Många av oss upplever sådana uttalanden som ett slag i ansiktet när det alltid har varit Feministiskt initiativ som lyft hur frågor gällande jämställdhet, antirasism och hbqia historiskt ständigt satts på vänt medan de ”riktiga” och ”viktigare” politiska frågorna först ska bli färdiga – detta har varit ett av huvudbudskapen i Gudrun Schymans homepartys!
Aldrig trodde vi att tiden skulle vara kommen när vi var färdiga med det som är grunden för vårt parti – när vi inte ens uppnått en bråkdel av våra visioner.
Skribenterna menar att vi debatterar på ”sorgligt låg nivå”, ändå saknas från deras sida svar på våra frågor: Varför osynliggörs de aktivister från miljörörelsen, fredsrörelsen och den antirasistiska rörelsen som befinner sig i vårt parti? Varför osynliggörs det politiska arbete som våra politiker sliter med i våra 12 kommuner och en region – inklusive på klimat- och miljöområdet?
En valberedning bestämmer inte hur listan ska se ut, de ger endast förslag. Medan andra organisationer tar kuppande och infiltration på allvar och förbereder sig genom att stärka skyddet för att sånt inte ska ske, varför ska vi i vår naivitet försvaga skyddet genom att ta bort kravet på medlemskap i en tid då ekofascismen växer?
Låt oss säga att det i valplattformen kommer max 30 punkter, förmodligen färre, som kandidaterna ställer upp på att driva i riksdagen. Vad sker då med alla övriga politiska förslag som återfinns i vår politik? Som icke-medlemmar behöver de inte driva dem och de kan rösta precis hur de vill gällande dem i riksdagen. Är tanken att de ska vara politiska vildar?
Vi har i dag 193 kravpunkter i vårt program. 193 politiska reformer som vi inte kan garantera våra medlemmar eller väljare att kandidaterna kommer rösta för eller verka för att genomföra. Ja, nog är det en förnyelse av demokratin, som motionärerna säger sig vilja ha, men denna typ av förnyelser ser vi snarare riskerar att underminera demokratin.
Vi vill vitalisera demokratin och det görs inte på bästa sätt genom att lägga över stora delar av ansvaret på civilsamhället. Det görs genom att lyssna och driva deras förslag. Det görs genom aktiv dialog och samarbete. Det görs genom medborgarråd och finansiering av medborgarbudgetar. Med eller utan fri utdelning av valsedlar vill vi nu, men även i fortsättningen, demokratisera demokratin och engagera alla, även människorna utanför civilsamhället.
I en tid där de flesta partier sviker sin ideologi och rör sig allt längre högerut, ser vi inte hur det ska hjälpa till att öka förtroendet för parlamentarisk politik att Feministiskt initiativ gör samma sak – det vill säga lämnar sin ideologi. Att vara trogen sina värderingar och principer och att stå fast vid sin ideologi är i dag viktigare än någonsin. Antirasistisk feminism är viktigare än någonsin!
Till skillnad från skribenterna ser vi varken den intersektionella analysen eller den antirasistiska feminismen som ett hinder. Snarare är detta vägen framåt som garanterar att vi behåller vårt globala rättviseperspektiv, inklusive klimaträttvisa, och att ingen glöms bort på vägen.
Alejandra Gomez Lozano, partistyrelsen, Malmö
Farida Al-Abani, partiledare
Teysir Subhi, kommunpolitiker Fi Göteborg och partiledarkandidat
Jenny Berg, partistyrelsen, Helsingborg
Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson
Rasmus Klockljung, djurpolitisk talesperson och vice ordförande för region Stockholm
Andy Esteche, partistyrelsen, Stockholm
Selma Grollmuss, sammankallande för Unga feminister, Kalmar
Anders Lundqvist, Fi Malmö
Leia Nordin, partistyrelsen, Uppsala
Baharan Raoufi-Kvist, gruppledare Fi Ödeshög
Ewelina Axell, ordförande för partistyrelsen, Huskvarna
Emanuel Hagerblom Sjöquist, hbtqia-politisk talesperson, Stockholm
Jolene Larsén-Kilan, pressekreterare för Farida Al-Abani, Stockholm
Julia Bahner, Fi Funktionsrätt
Anders Jacobson, Fi:s framtidskommission 2019-2020, Stockholm
Katta Konkol, fd ordförande för partistyrelsen, Stockholm
Betlehem Isaak
Soledad Quintana, Fi Malmö
Sara Malm, miljö- och klimatpolitisk talesperson, Göteborg
Frida Gudmundsson, ersättande nämndledamot, Fi Lund
Maria Burström, partistyrelsen, Luleå
Antonia Simon, Fi Stockholm
Karin Larson, partistyrelsen, Umeå
Blanca-Lilia Lozano, Fi Höör
Annika Nylén, utbildningspolitisk talesperson, Stockholm
Carmen Blanco Valer, fd antirasistisk talesperson, Uppsala
Lennie Ekdahl, Fi Lund
Kim Silow Kallenberg, gruppledare Fi Gnesta
Malin Ohlsson, Fi-medlem, Västervik
Linda-Marie Gabrielsson, partistyrelsen, Boden
Sarah Bodelson, Fi Malmö
Saga Tullgren, Fi Malmö
Sanne Petersson, Fi Malmö
Leo Noe, Fi Malmö
Mats Ekenger, Fi Stockholm
Fredrik Hjalmarsson, Fi Malmö
Hanna Bergman, fd sammankallande för Unga feminister
Malin Ericson, kommunpolitiker, Fi Stockholm
Marie Berglind, partistyrelsen, Sala
Emily Dernfors, fd medlemsansvarig Unga feminister, Östersund
Paulina Huaiquimil, medlem i Fi Stockholm
Andreas Mårtensson, ordförande Fi Malmö
Mitra Seifrabiei, Fi Lund
Myriam Gomez Lattes, Fi Malmö
Enrique Zuloaga, Fi Malmö
Sebastian Schriwer, Fi Malmö
Andrea Nyberg, vice ordförande Fi Stockholm
Karin Tennemar, partistyrelsen, Stockholm
Miriam King, ordförande Fi Stockholm
Jessica Smaaland, Fi Stockholm