Startsida - Nyheter

Nya Zeeland inför betald ledighet vid missfall

Mödrar på Nya Zeeland som förvärvsarbetar och deras partner kommer att kunna ta ut betald ledighet efter att ha drabbats av missfall och dödfödsel, rapporterar The journal. Det var ett enigt parlament som sent på onsdagen fattade beslutet om en bestämmelse som kan vara den första i sitt slag i världen.

Istället för sjukpenning kommer anställda ha rätt att ta ut tre dagars betald ledighet när graviditet slutar med missfall eller dödfödsel. Även de som försökt få barn genom surrogatmödraskap omfattas av den nya bestämmelsen. Parlamentsledamoten Ginny Andersen konstaterar att frågan varit omgärdad med stigma och betonar vikten av det erkännande som beslutet innebär. Hon ser det som ytterligare ett led i det nya zeeländska parlamentets roll som förkämpe för kvinnors rättigheter.

– Medan vi må tillhöra de första, kan jag bara hoppas att vi inte blir de sista, och att även andra länder ska börja lagstifta för ett medkännande och rättvist system för ledigheter som erkänner den smärta och sorg som missfall och dödfödsel medför, säger Andersen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV