På fredag, 16 april, doktorerar Jonas Mollwing med en avhandling om mäns engagemang i feminism.
– Jag har undersökt hur män betraktar feminism som en positiv kontra negativ kraft i samhället och vad som får män att reagera så olika på feminism. Den feministiska ideologin har varit och fortsätter vara en kraft som långsamt omvandlar förhållandet mellan män och kvinnor. Genom att studera de män som reagerar starkast på feminismen bildas generell kunskap om hur det går till när människor såväl bejakar som motsätter sig samhälleliga förändringar, säger Mollwing, forskare i pedagogik vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.
Männens förhållningssätt visade sig vara kopplat till deras egna bedömningar av om feminism
ökar eller minskar behovstillfredsställelsen för dem själva och andra människor som de bryr sig om.
– Gemensamt för båda grupperna män är att de engagerar sig i hur könen hierarkiseras och hålls isär. Förenklat vill profeminister upplösa hierarkier medan antifeminister försvarar en ordning där män är överordnade, och män och kvinnor uppfattas som väsensskilda varelser.
Jonas Mollwing hoppas att kunskap om hur män som grupp hanterar utmaningar mot den manliga överordningen ska göra det möjligt att anpassa och kommunicera förändringsprocesser på ett sätt som accepteras i större utsträckning:
– Mötet med feminismen i form av idéer och människor har haft stor inverkan på mitt liv, och det är min övertygelse att den feministiska ideologin påverkar alla samhällsmedborgare i varierande utsträckning.