Startsida - Nyheter

Sjukhuset i Umeå stäms för diskriminering av nybliven mor

Efter tio års längtan efter ett barn födde Veronica Hedenmark sonen William som nu är fyra månader. Förlossningen gick trots Veronicas svåra benskörhet bra, men hon bemöttes så illa på avdelningen att hon valt att anmäla Norrlands universitetssjukhus (NUS) i Umeå för diskriminering.

– Jag blev fruktansvärt ifrågasatt för att jag är funktionshindrad. Inte för att det var något jag gjort utan enbart det faktum att jag är funktionshindrad. Jag fick veta att de gör orosanmälan till socialtjänsten på alla funktionshindrade. Det är rutin, säger Veronica Hedenmark, till Dala-Demokraten.

Det började med att hon nekades att ha sina personliga assistenter på sjukhuset dygnet runt.

– Läkaren sade till mig att acceptera deras regler. Gärna, om du accepterar mitt funktionshinder, svarade jag. Utan assistenter kan jag inte gå på toaletten på natten.

Läkaren ansåg att hon inte skulle kunna knyta an till barnet.

– Men jag är inte känslomässigt funktionshindrad. Och personalen pratade över mitt huvud och vände sig till assistenterna på avdelningen vi kom till. I mitt fall var inte förlossningen det svåra utan att bli så ifrågasatt och bli betraktad som så olämplig som mamma, säger Veronica Hedenmark.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV