Startsida - Nyheter

Mest efterfrågat av Clara Henry är ämnet mens

Komikern och Youtube-fenomenet Clara Henry gästade i tisdags Grands café i Uppsala för att hålla föreläsning kring sin nya bok ”Ja, jag har mens, hurså?”. För de 350 besökarna förklarade hon, och problematiserade, vad det innebär att ha en livmoder.

– Hur många här inne har någon gång fått en negativt klingande fråga om ”har du mens eller?” klappa händerna!

Spridda klappningar susar genom publiken. Så inledde Clara Henry sitt tal på Grand i Uppsala i tisdagskväll. Hon är 21-åringen från Göteborg som blivit en av Nordens största Youtubeprofiler. Clara Henry bloggar för 350 000 följare varav 350 gästade Grand. Det var i tonåren som Clara Henry började spela in Youtubevideos och kom snart in på temat mens. Dessa filmer spreds som en löpeld över internet och fick överlägset mest respons.

- Jag minns min första mensvideo; där testade jag en vetekudde på magen som lindring av mensvärk. Jag döpte videon till menskudde, det var i det enda sammanhang ordet mens användes. Ändå fick den sådan enorm respons. Kommentarerna strömmade in, en tredjedel hejade på mig, en annan tredjedel äcklades och den sista tyckte att det var något fel på mig som inte gillade vetekudden. Efter detta blev jag mens-Clara.


Halva jordens befolkning

Clara Henry bestämde sig för att fortsätta göra videos om mens. Hon tycker att det är viktigt att diskutera hur tabubelagt det är att prata mer om det som hälften av jordens befolkning går igenom en gång i månaden under hela sitt fruktbara liv. Nu har hon pratat om mens i över femton videos och har inga planer på att sluta.

– Detta är det som får mest respons, och är mest efterfrågat. Ni alla är här ikväll för att lyssna på när jag pratar om mens, jag tycker att det säger en del om att vi behöver göra det. Mens är fortfarande ett skällsord. Och detta hör självklart ihop med att det är kvinnor som har mens. Hade män haft mens så hade vi helt klart haft speciella menspiller, och det hade säkert varit status att ha mens.

Efter föreläsningen fick besökarna, de flesta tonåringar, möjlighet att ta kontakt med, och få gratis mensskydd av Uppsala tjejjour som fanns på plats. Samt att köpa Claras bok Ja jag har mens, hurså? och få den signerad. I boken delar hon med sig av sina egna erfarenheter till alla som har eller väntar på att få mens, vad menstruation faktiskt innebär, hur ämnet behandlats historiskt och sambandet mellan mens och jämställdhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV