Startsida - Nyheter

Skatteverkets nya rutiner vid ändrat juridiskt kön välkomnas

Förändringen som Skatteverket infört i sina rutiner gäller sedan den 1 juni 2016 och innebär att nytt namn och personnumer för den som ändrat könstillhörighet visas även i familjeuppgifterna för dennes barn och föräldrar. Tidigare var nära familjerelationer knutna till det gamla personnumret, vilket skapade juridiska problem och kränkte många transpersoners integritet.

Det är på uppdrag av regeringen som Skatteverket den 31 maj redovisade åtgärderna som ska vidtas för skapa en enhetlig hantering av folkbokföringsuppgifter för personer som bytt juridiskt kön. Detta efter en långdragen process där RFSL drivit rätten att få uppgifter om föräldraskap ändrade i domstol. En process som juristen Kerstin Burman beskrivit som frustrerande.

De ändrade rutinerna gäller från 1 juni. Den som tidigare ändrat sin könstillhörighet kan skriftligen begära ändring i folkbokföringen så att endast aktuella förhållanden visas.

– Det är en efterlängtad förändring för dem som berörs, konstaterar Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket i ett pressmeddelande, och ger exempel på situationer där tidigare rutin varit problematiskt, som vid en bouppteckning, då den som ändrat sin könstillhörighet tvingats berätta om detta eftersom det varit hens gamla personnummer är knutet till den avlidna föräldern.

Det gamla personnumret kommer i fortsättningen endast att finnas kvar som historisk uppgift i folkbokföringen. Därmed ska ändrat juridiskt kön enligt Skatteverket återspeglas fullt ut i folkbokföringens familjerelationer.

– Vi är nu glada att vi fortsättningsvis inte måste ta detta via domstol, utan att Skatteverket självmant ändrar sina rutiner, säger Frida Sandegård, ordförande för RFSL.

Samtidigt framhåller RFSL att skyddet för transpersoners integritet behöver förbättras ytterligare och prövas individuellt från fall till fall.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV