Startsida - Nyheter

Irlands förbundskapten kritiseras för homofobi

En av Irlands förbundskaptener i fotboll, Martin O'Neill kritiseras för att ha använt en både sexistisk och homofobisk jargong inför herrfotbolls-EM som inleds i dag fredag i Frankrike. O'Neill ska dels ha ”skämtat” om att ”fula” fotbollsfruar- och flickvänner inte var välkomna till spelarhotellet där det irländska landslaget bor under turneringen. Senare ”skämtade” han också om att han och den assisterande förbundskaptenen, den tidigare framgångsrike fotbollsspelaren Roy Keane, alltid har med sig två andra tränare med sig så att det inte skulle uppstå några ovälkomna rykten om deras sexuella läggning.


”Ord betyder något”

O'Neill kritiserats bland annat med skärpa av den irländska krönikören Una Mullally i Irish Times. Hon skriver: ”Ord betyder något. Om du tycker att O'Neills användning av ordet ”queer” som en förolämpning inte är något att oroa sig över, men det är relativt eller hur? Vissa människor har lyckligt nog möjlighet att borsta av sig det som en icke-händelse, särskilt om de inte har blivit kallade queer på en lekplats eller i en skolkorridor, eller på ett kontor, eller på en fotbollsplan eller på gatan. Vi kan heller inte bortse från sammanhanget som kommentaren sägs i, i en sport som har sådana problem med homofobi, homosexuella spelare som inte våga kliva ur garderoben, eftersom de är rädda för vedergällning och andra konsekvenser från supportrar, sponsorer, lagkamrater, och uppenbart nog, tränare som O'Neill, en man som ska vara intelligent men som använder sig av homofobi när han vill få till ett skratt.”


”En del av problemet”

Kritik har också riktats av Irlands enda helt homosexuella fotbollslag. Ordföranden för Dublin Devils FC, John McAree, säger att O'Neills kommentarer är en besvikelse och att de skickar helt fel signaler till hbtq-ungdomar som älskar fotboll och som ser upp till O'Neill, skriver The Irish Times.

– Hans kommentarer kommer att innebära att de känner sig isolerade, förvirrade och annorlunda. Många unga hbtq-män och -kvinnor spelar fotboll på en lokal nivå och stödjer Irland på en internationell nivå.

– Många klubbmedlemmar från Dublin Devils kommer att vara i Frankrike...och bära den gröna tröjan och stödja och heja på Irland. Klubben är besviken över att höra O'Neills kommentarer eftersom de inte gör något för att komma till rätta med homofobi i fotbollsvärlden – de är snarare en del av problemet!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV