Startsida - Nyheter

Malmö kommun kritiseras för nedtrappat arbete mot afrofobi

En förstudierapport som Malmö stad beställde för mindre än ett år sen bekräftade att Malmös afrosvenska befolkning utsätts för hatbrott och diskriminering. Men den 18 maj röstade det rödgröna minoritetsstyret tillsammans med Sverigedemokraterna emot ett fortsatt riktat arbete mot afrofobi i Malmö, enligt Somaliska Riksförbundet, Afrosvenskarnas riksförbund och en rad andra antirasistiska och afrosvenska grupper i Malmö.

Den arbetsgrupp, med representanter för den afrosvenska gruppen, som tillsattes efter förstudien hade bland annat föreslagit att ett afrosvenskt kunskapscenter skulle inrättas.

”Man kan undra vad som har förändrats och som gjorde att den politiska ledningen i Malmö valde, trots tre års satsningar, politiska beslut och förberedelse att lägga ner den uttalade ambitionen för kommunen att skapa ett frirum för afrosvenskar. Ännu ett svek från de i maktposition som oftast säger en sak och gör något helt annat. Att påstå att man inte kan ha riktade satsningar mot särskilda grupper kan de knappast tro på själva. Detta är inget annat än ett försök för att vilseleda Malmöborna, eftersom det redan finns riktat arbete mot antisemitism och antiziganism i staden.” skriver organisationerna i ett kritiskt inlägg på Afropé

Nils Karlsson (MP), ansvarigt kommunalråd, och Mediha Ahmadi (S), gruppledare i beredningen för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter, förstår besvikelsen. Samtidigt tillbakavisar de i ett debattsvar att arbetet mot afrofobi prioriteras ned och hävdar att de flesta förslag från arbetsgruppen ska genomföras. Till exempel kvarstår ambitionen att bli en pilotkommun för jämlikhetsdata, genom ett samarbete med Diskrimineringsombudsmannen. Dock avslogs förslaget om att inrätta ett afrosvenskt kunskapscenter. Detta enligt Karlsson och Ahmadi på grund av att resurser saknas. Vidare skriver de att:

”Vårt främsta fokus kommer att även framöver att vara afrofobi, men vi vill också inkludera andra former av rasism. För att ge ett exempel innebär beredningens beslut att man inte bara har ett ansvar att ta fram pedagogiskt material för att motverka afrofobi utan också för att motverka till exempel islamofobi och antisemitism. Beslutet utesluter inte riktade insatser mot afrofobi – behovet av sådana beläggs synnerligen väl i de rapporter som lagts fram för oss.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV