Startsida - Nyheter

Muslimer reagerar mot Orlando-attacken

Många muslimer i USA och andra delar av världen har fördömt och visat solidaritet med Pulse-klubbens offer i Orlando.

Fler än 200 muslimer i New York deltog i en symbolisk manifestation för offren i Orlando-massbeskjutning. De bad tillsammans i parken och bröt bröd efter en dag av fasta i pågående fastemånaden Ramadan.

Flera muslimska ledare och organisationer, både hbtq-organisationer och andra, har officiellt fördömt attacken mot hbtq-nattklubben. En av de tunga organisationerna The Muslim Alliance for Sexual and Gender Diversity (MASGD) skrev i sitt uttalande att både hatet mot hbtq-personer och muslimer ska bekämpas. Gruppen bad muslimer att stå i solidaritet med hbtq-rörelsen mot homofobi, transfobi och att stå tillsammans mot islamofobi.

– Vi ber alla att motstå de krafter som splittrar och sprider hat, och att stå upp mot homofobi och transfobi samt islamofobi och antimuslimsk trångsynthet. Tragedier leder ofta människor att söka någon eller något att skylla på, men vi vädjar till våra vänner att motstå denna frestelse. Låt oss i stället ägna oss åt att arbeta mot en värld utan hat och fördomar.

I London gick stadens nyvalde borgmästare Sadiq Khan ut tillsammans med tusentals människor för att fördöma massakern i Orlando. Han talade vid manifestationen och hedrade minnet av offren i Orlando.



Flera demonstrationer och manifestationer hålls runt om i världen. I Stockholm bjuder RFSL, på initiativ av sin medlemsgrupp Dharma & Martia, in till en solidaritetsmanifestation för Orlando, i dag tisdag klockan 18.30. Bland talarna finns RFSL:s förbundsordförande Frida Sandegård och statsminister Stefan Löfven.

I Malmö manifesterar Malmö Pride och RFSL Malmö kl 18.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV