Startsida - Nyheter

Årets Nobelpristagare i ekonomi är inte en kvinna

Ekonomipriset delas årligen ut av Sveriges riksbank. Som motivering till nobelpriset skriver Kungliga Vetenskapsakademien: ”Richard H. Thalers samlade bidrag har byggt en bro mellan ekonomiska och psykologiska analyser av beslutsfattande. Hans empiriska resultat och teoretiska insikter har varit avgörande för att skapa det nya och snabbväxande forskningsfältet beteendeekonomi, som haft ett djupgående inflytande på många områden av ekonomisk forskning och politik".

Nobels pristagaren Richard H. Thaler blev känd och omskriven i samband med publiceringen av boken Nudge år 2008 tillsammans med professorn i juridik Cass Sunstein. Thaler tillhör kretsen av de politiskt inflytelserika ekonomerna som påverkar politiska beslut vid högsta nivå både i USA och i Storbritannien. Thaler var rådgivare till brittiska premiärminister David Cameron, känd för sina ekonomiska nedskärningar. Camerons regeringen satsade på Thalers teori om beteendeekonomi och "mental bokföring" vilket ledde till instiftandet av Behavioural Insights Team (BIT) som med brittiska regeringen som huvudägare.

Teamets uppgift var bland annat planering för en kostnadseffektiv välfärd och för att hjälpa britterna att göra bättre val för sig själva. Principen i beteendeekonomin är att använda och uppmärksamma konsumenternas svaghet, sårbarhet och impulser som sätter igång det som tolkas som "irrationella beslut". Något som reklambranschen i flera hundra år skickligt har utnyttjat. Teorin från beteendeekonomi ska istället hjälpa konsumenten att fatta rationella och långsiktiga beslut. Rationalitet är ofta förutsägbart och konsumenternas rationella beslut kan enklare kartläggas och kan lättare hanteras och ger möjlighet till kostnadseffektiv planering av marknaden.

Det finns en utbredd kritik mot teorin beteendeekonomin och den som har blivit känd som nudging.

– Men det finns en utbredd skepsis bland de människor som berörts av nudging. Tanken, att vi inte är så rationella som vi tror och att samhället tacklar konsekvenserna med psykologiska tricks, är svårsmält för många. Närheten till manipulation och tvivel på politikernas hederlighet har framförts som skäl till att metoden inte lever upp till demokratins ideal; den fria människan som tar ansvar för sina handlingar, enligt beteendevetaren Pelle Guldborg Hansen, översatt i Sydsvenskan 2012.

Enligt en kartläggning av Sveriges Radio 2015 är kvinnor som har fått nobelpris överrepresenterade enbart i medicin och underrepresenterade i övriga vetenskaper. I fysik, kemi och ekonomi, är kvinnor underrepresenterade i förhållande till antalet kvinnliga toppforskare i respektive fält. Andel kvinnliga toppforskare inom ekonomi är 10 procent medan andel kvinnliga pristagare inom ekonomi är 3.8. Frågan är hur rationellt Kungliga Vetenskapsakademiens val är, år 2017.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV