Julle Douhane är årets hjälte

”Julle, Julle, Julle...” ropade åhörarna när Sara Bystam hade överlämnat Transföreningens FPES hjältepris 2019 till Julle Douhane under onsdagens invigning av Pride park i Stockholm.

Priset delades ut av FPES ordförande Sara Bystam, och går till Julle Douhane ”för hans kämpande för att få spela fotboll med de man identifierar sig som, istället för det juridiska kön man blivit tilldelad”.

Det var i höstas som Petra Douhane, tillsammans med Malmö mot diskriminering, stämde fotbollsföreningen Veberöds AIF för att den uteslutit sonen Julle Douhane, som då var åtta år, från spel. Detta då Julle Douhanes juridiska kön är flicka. I ett samarbete mellan Kalla fakta och Fotbollskanalen i TV 4 granskades fallet. Programmet, som fick stor uppmärksamhet, och ledde till att föreningen ändrade sig.

När det gäller stämningen nåddes en förlikning som innebär att Veberöds AIF ska betala diskrimineringsersättning om 20 000 kronor till Julle Douhane, som uttalade sig om saken i ett pressmeddelande från Malmö mot diskriminering:

- Jag hoppas att jag har varit en förebild för andra så att de också vågar vara sig själva.

Förlikningen innebär även att klubben klubben ska utbildas i likabehandling och inkluderande idrott, rapporterar Fotbollskanalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV