Recension

Han ägde henne, men hon är vinnaren

Bokomslag: Han ägde mig och Leone Milton som har skrivit Carola Janssons berättelse om att överleva en mans våld.

Han ägde mig är en berättelse om en mans våld mot en kvinna berättad av Carola Jansson för Leone Milton. Det är en stark berättelse, kuslig och bitvis så obehaglig i sina detaljer att den nog kan vara jobbig för känsliga läsare. Men inte desto mindre är det en viktig bok som berör på många sätt. Maria Bratt har läst den. 

Boken, Han ägde mig, är baserad på Carola Janssons liv. Den börjar lite osammanhängande om Carola (huvudkaraktären och kvinnan som utsätts för våld), hennes ex och hur hon inleder ett nytt förhållande med Magnus. Det är lite svårt att hänga med, men allt eftersom kapitel läggs till kapitel klarnar historien.

Daniel, exet, och Carola hade en öppen relation så det fanns destruktiva tendenser redan i det förhållandet. Magnus är en fin kille i början, och visar sina bästa sidor för Carola och dom är lyckliga tillsammans. Snart börjar skumma saker framträda på ett sexuellt plan. Magnus vill ha med andra sexpartners i deras förhållande. Han vill träffa andra kvinnor, och han vill att Carola träffar andra män. Ibland vill Magnus inte att Carola träffar andra män, och ibland vill han ha alla partner tillsammans på samma gång, som gruppsex. 

Mer och mer märker man som läsare att Magnus har sadistiska sidor. Magnus har stor makt över Carola och det är hans regler som gäller – på alla plan, med barnen, ekonomin, sexet, maten, ja allt. Carola är kär och lyder minsta regel. I början förbjuder Magnus Carola att träffa andra män, men det kommer snart ändras. Sexet beskrivs väldigt detaljerat, mer än nödvändigt, och mer än vad jag vill veta. 

Varningstecknen fanns där från början, men Magnus beter sig mer och mer bisarrt. Det blir allt fler raseriutbrott. Han använda fler och fler härskartekniker. Dessutom är det mycket sexuellt våld i hela boken och det är obehagligt att läsa.

Jag vill bara säga till Carola: ”Lämna honom! Snälla lämna, annars kommer han förgöra dig!” Men hon är så hjärntvättad, medberoende och nedbruten så hon blir allt mer försvagad utan förmåga att bryta upp och lämna.

Allt våld eskalerar. Som det brukar göra i sådana här typer av relationer när en våldsverkare, som oftast är en man, bryter ner kvinnan. 

Totalt kontrollbehov och sexuellt våld

Både Carolas och Magnus ex-partners dras in i kaoset då det finns barn med i bilden, från både Carola och Magnus tidigare förhållanden. Det börjar komma in orosanmälningar från olika håll. En del av dom handlar om hur barnen far illa. De är också offer för psyisk misshandel av Magnus.

Magnus är som en dikator, han styr och ställer i familjen och barnen mår väldigt dåligt. Carola blir en skugga av sig själv. Magnus sätter till och med övervakningskameror i huset, vilka är kopplade till hans telefon så han ser allt hon och barnen gör när han inte är hemma.

Snart tvingar han Carola att sälja sex till andra män där han vill vara delaktig och se på. Carola blir tillslut hans sexslav.

Ibland får jag en chock av saker jag läser, sexuellt våld som jag faktiskt aldrig hört talas om tidigare. Så småningom blir Carola gravid med Magnus, och efter förlossningen är det första Magnus säger till Carola när han får se sin nyfödda dotter: ”Hon har din fula näsa.”

Magnus våldtar henne också. Carola är stundtals medveten om vad hon blir utsatt för och emellanåt vill hon lämna honom. 

Inte en unik historia

Berättelsen om Carolas liv tillsammans med en våldsverkare är inget ovanligt eller unikt. Tusentals kvinnor i landet lever i liknande förhållanden som Carolas. Männen har mycket gemensamt med varandra, och det är samma mekanismer som styr: Kontrollerande beteende, svartsjuka, aggressiva utbrott, hot, psykisk-, fysisk- och sexuell misshandel. Trycka ner kvinnans självkänsla, dominera familjen, hur värme växlas med kyla, ja listan kan göras ännu längre. 

Boken handlar också mycket om Carolas moderskap och relation till sina barn. Hon är moderlig och lider mycket över vad barnen också utsätts för. Hon vill skydda dem till varje pris. Det här är ett samhällsproblem som inte bara drabbar kvinnorna, utan också barnen som inte sällan är inblandade. 

Boken är välskriven. Det är dock inte Carola Jansson själv som har skrivit boken utan Leone Milton som är journalist och författare och som skrivit böcker även tidigare som bygger på personliga berättelser.

Hemsk historia om en grov våldsverkare

Det är en hemsk historia om en våldsverkare. Och jag längtar till slutet av boken när jag läser, eftersom det står på bokens omslag att Carola vann över Magnus i rättegången som relationen tillslut ledde till och att Magnus fick flera års fängelse.

Jag tänker: Måtte det ändå ta slut snart. För våldet trappas upp hela tiden och Carola blir vid flera tillfällen mordhotad av Magnus.

Till slut rycker socialen och polisen in. Carola får ett skyddat boende och Magnus hamnar i häkte. Myndigheterna har haft koll på deras relation ett tag och sett både det ena och det andra. Det är ovanligt. De flesta män som misshandlat sina kvinnor går fria.

Media blir intresserade av fallet och även dom dras in. Magnus får flera års fängelse. Boken slutar därmed bra och jag som läsare gläjs med Carola och barnen. 

Carola är en vinnare

Jag förstår varför den här historien har blivit en bok. Det är en så unik historia på många sätt och vi, hela samhället, behöver lära oss mer om destruktiva relationer som leder till våld.

Carola är en vinnare och får tillslut sin upprättelse efter tio år av trakasserier och misshandel. Eftersom boken beskriver våldet i detalj så skulle jag säga att jag varnar känsliga prsoner att läsa den. Man kan få mardrömmar för mindre.

Det handlar om en kvinnas kamp för att få tillbaka ett värdigt liv och frihet efter ett sådant trauma. Boken lär ut hur normaliseringsprocessen ser ut och varför så många kvinnor har svårt att lämna och stannar kvar. Bitvis är den tung, men för viktig för att inte läsas.

Han ägde mig
Av Carola Jansson och Leone Milton 
Lind & CO

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV