Nyheter

Afghanska kvinnor sjunger i trots mot talibanerna

Två kvinnor i ljusblå heltäckande klädsel går på en gata

Kvinnor i Afghanistan trotsar sångförbudet och sjunger ut i protest mot landets styre.

Talibanerna och Afghanistans högste och strikt islamitiske ledare, Hibatullah Akhundzada, godkände nyligen en rad nya lagar som begränsar kvinnors liv till extremen. Bland annat förbjöds kvinnor att sjunga. Men nu kommer rapporter om att kvinnor sjungit ut i protest. 

I videor som sprids på sociala medier syns kvinnor sjunga i trots mot talibanernas förbud mot att kvinnors röster inte får höras.

Det var i ett över 100 sidor långt dokument som de nya striktare reglerna, även kallade morallagarna, listades i augusti, och vilka landets redan hårt förtryckta kvinnor nu alltså måste följa.

Kvinnor är numera förbjudna att titta på män som de inte är släkt eller gifta med. Hela kroppen, inklusive ansiktet, måste täckas för kvinnor som vistas utomhus. Kvinnor får inte resa med buss utan en man som sällskap.

Dessutom får inte kvinnors röster längre höras, varken när det kommer till sång eller läsning, i offentliga sammanhang. 

Den som bryter mot lagarna riskerar en varningen eller att gripas av polisen. 

Talibanerna försöker radera kvinnorna från offentligheten

Sedan talibanerna tog makten har de infört ett 70-tal direktiv och förbud som kraftigt begränsar eller nästan helt förpassar kvinnor till hemmet, enligt UN Women. Värst kanske det är för de flickor som inte får gå i skolan och äldre flickor som inte får fortsätta sina gymnasie- eller universitetsstudier.

Kvinnor har också i många fall tvingats sluta arbeta, eftersom de ständigt måste vara medföljda av en man för att röra sig utanför hemmet.

Som Fempers nyheter tidigare har rapporterat om har kvinnor i princip raderats från det offentliga livet. UN Women, som arbetar med kvinnors rättigheter och bevakar situationen för kvinnor i Afghanistan, är mycket oroliga för landets flickor och kvinnor, framkommer i ett uttalande från organisationen. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV