Nyheter

Björk och Andersson startar nytt europeiskt vänsterprojekt

Malin Björk i röd kavaj och Li Andersson i röd klänning

Malin Björk, tidigare Europaparlamentariker för Vänsterpartiet, feminist och hbtqi-aktivist är en av de drivande bakom ett nytt vänsterprojekt på europeisk nivå. Fempers nyheter ställde tre frågor till henne.

Du är en av två ordföranden i en ny vänsterorganisation i EU – berätta om det projektet?

– Det är ett nytt europeiskt partisamarbete för gröna, feministiska och antirasistiska vänsterpartier. Nu i uppstartsfasen är vi sju partier, och vi hoppas växa och välkomna fler partier under månaderna och året som kommer, inte minst nya modena vänsterpartier från Öst- och Centraleuropa, säger Malin Björk.

Vad önskar ni uppnå?

– Vi vill se ett partisamarbete där vi rent konkret kan stötta varandra, utbyta strategier och kampanjidéer, så att vänstern växer i alla våra länder. Vi ser alla hotet både här hemma och i Europa från extremhögern, från nationalkonservativa krafter som inte bara bromsar klimatpolitiken, utan även attackerar mänskliga rättigheter och undergräver demokratin, säger Malin Björk och fortsätter:

– De liberala partierna har lämnat walk over till storföretagen och för en politk som eldar på ojämlikheten. I det läget behöver vi se en växande vänster som kan vara med och styra i alltfler länder i europa. För det krävs att vi samlar oss och bygger hopp och kraft tillsammans.

Varför behövs den?

– Moderna vänsterpartier som liknar svenska Vänsterpartiet går redan framåt i flera länder, liksom vi själva här hemma. Vi vill fånga den kraften och växa ännu mer, säger Malin Björk och avslutar:

– I slutändan handlar det ju om att få mer makt och inflytande. Så att vi kan bedriva vänsterpolitik – för utbyggd välfärd, för en rättvis klimatomställning, för en feministisk politik, för arbetares rättigheter, och för ökat stöd till Ukraina. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV