Nyheter

UN Women: ”Enorma kostnader för passivitet i jämställdhetsarbetet”

två skolflickor med ryggsäck och nudlar i handen på en gata

FN-organisationen UN Women som bevakar kvinnors rättigheter skriver i ett pressuttalande att det krävs omedelbara globala åtgärder för att minska växande och akuta könsskillnader. Kostnaderna för passivitet är skyhöga, konstaterar organisationen.

UN Women har tagit fram en rapport som en temperaturmätare på hur det går i världen när det kommer till agenda 2023 som omfattar en rad utvecklings- och hållbarhetsmål.

Rapporten, Progress on the Sustainable Development Goals: The Gender Snapshot 2024, visar på framsteg när det kommer till jämställdhet.

Kvinnor innehar en av fyra parlamentsplatser i världen, vilket är betydligt fler än för tio år sedan.

Andelen kvinnor och flickor som lever i extrem fattigdom har för första gången sjunkit under tio procent efter kraftig uppgång under covidpandemiåren.

Men framstegen räcker inte långt. Det finns inget i rapporten som tyder på att jämställdhetsmål 5 i Agenda 2023 kommer att nås, snarare långt därifrån.

Med den takt som nu är skulle det till exempel ta 137 år att få alla kvinnor och flickor ur fattigdom. Och en av fyra flickor gifts fortsatt bort.

Fundamentalt att både flickor och pojkar får utbildning

Den 22 och 23 september kommer världsledare samlas för ett toppmöte om framtiden. UN Women menar att det är nödvändigt att frågor om kvinnors och flickors rättigheter och jämställdhet diskuteras och att man enas om åtgärder framöver.

Att låta bli skulle få ett högt pris. Att inte utbilda barn eller att inte låta båda flickor och pojkar behärska digitala verktyg innebär enorma kostnader på sikt för enskilda länder.

– Kostnaderna för passivitet när det kommer till jämställdhet mellan könen är enorma, och belöningarna som kommer av att uppnå det är alldeles för stora för att ignorera. Vi kan bara uppnå Agenda 2023 om kvinnor och flickor deltar fullt ut i alla delar av samhället, säger Li Junhua, biträdande generalsekreterare för ekonomiska och sociala frågor i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV