Nyheter

Feministen Berit Ås har avlidit: stod bakom teorin om de 5 härskarteknikerna

Den norska feministen Berit Ås lämnar efter sig ”ett oersättligt arv som förebild och förändringskraft i kampen för kvinnors rättigheter.

En av Norges mest framstående feminister, Berit Ås, har gått ur tiden. Hon lämnar ett oersättligt arv som förebild och förändringskraft i kampen för kvinnors rättigheter, skriver Filip Hallbäck.

Den norska feministen Berit Ås hade en lång karriär inom såväl den akademiska världen som den partipolitiska. Och i båda dessa ägnade hon sig åt att synliggöra kvinnors perspektiv och erfarenheter inom allt från arbetsliv och politik till internationell solidaritet.

Med sin intellektuella skärpa, empatiska mentorskap och visionära ledarskap samlade hon både kvinnor och män kring sina ideal om jämlikhet och rättvisa.

Yrkesmässigt arbetade hon som lärare och senare som arbetspsykolog på 1950-talet, innan hon fick en rad forskningsuppdrag på 1960-talet – däribland ett lektorat i arbetspsykologi vid universitet i Oslo. På 1980-talet tog hon initiativ till Stiftelsen Kvinneuniversitetet och hon blev professor i socialpsykologi i början av 1990-talet.

Grundade vänsterparti i Norge

Som politiker är hon främst känd för att vara medgrundare till Sosialistisk venstreparti och som dess ordförande 1975-1976 blev hon den allra första kvinnliga partiledaren i Norge. Hon hade flera förtroendeuppdrag på såväl kommunal som nationell nivå, där hon var särskilt engagerad i frågor som rörde kvinnors rättigheter och inflytande.

Mest inflytelserik blev hon när hon vidareutvecklade och populariserade teorin om de fem härskarteknikerna, som är en analysmodell som identifierar och avslöjar strategier män använder för att behålla sin makt och kontroll över kvinnor. Denna teori har inte bara influerat den feministiska teoribildningen i Norge, utan också spridits till kvinnorörelser internationellt.

Berit Ås blev 96 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV