Startsida - Nyheter

Nyheter

Georgien inför hbtqi-fientlig lag

hbtq-flagga

Regeringen i Georgien har godkänt en lag som kraftigt begränsar hbtqi-personers rättigheter.

Den georgiska regeringen har godkänt ett strängt lagförslag om ”familjevärden och skydd av minderåriga”, något som effektivt kommer att begränsa hbtqi-personers rättigheter i landet. Det är lagstiftning som liknar den som tidigare drivits igenom i Ryssland och Ungern. 

Lagförslaget antogs av en majoritet i Georgiens parlament med röstsiffrorna 84-0 efter att oppositionspartiet valde att bojkotta omröstningen. Lagen kommer att ge myndigheterna befogenheter att förbjuda Pride-evenemang och flaggor.

Den syftar också till att förbjuda könsbekräftande vård och hbtqi-personers rätt att adoptera. Dessutom innebär den att rätten till könsneutrala äktenskap som utförs på georgiskt territorium upphävs.

Förlagan till lagstiftningen är Rysslands så kallade hbtqi-propagandalag, som antogs för flera år sedan och som förbjuder offentlig visning av prideflaggor och skildringar av queera personer i media.

De parlamentsledamöter som förordar lagförslaget hävdade att skyddsåtgärder måste införas för att värna och skydda så kallade ”traditionella moraliska standarder” i landet, där den konservativa ortodoxa kyrkan är mycket inflytelserik.

Presidenten kritisk till lagen

Det nya lagförslaget måste fortfarande undertecknas av Georgiens president, Salome Zourabichvili, som har varit en högljudd motståndare till både lagstiftningen och landets styrande politiska parti , Georgisk Dröm. Zourabichvili, vars befogenheter huvudsakligen är ceremoniella, sa att hon planerade att blockera lagförslaget, men Georgisk Dröm tros ha tillräckligt många platser i parlamentet för att åsidosätta vetot.

Georgien fick tidigare internationell uppmärksamhet i år, då parlamentet drev igenom en lagstiftning, under omfattande protester på gator och torg, som tvingar organisationer som får internationellt stöd att registrera sig som ”utländska agenter”. Också den lagen hade en rysk motsvarighet som förebild.

Det är val i Georgien i oktober, vilket, enligt tidningen QX, kan förklara varför partiet Georgisk Dröm väljer att anta lagstiftningen nu. QX skriver att Georgisk Dröm vill säkra stödet för en ny mandatperiod och att de är väl medvetna om att det råder negativa uppfattningar kring hbtqi-rättigheter bland breda väljargrupper.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV