Startsida - Nyheter

Nyheter

Sverige avstod röst när FN krävde att Israel upphör med ockupation

FN:s generalförsamling

På onsdagen röstade Förenta nationernas generalförsamling med förkrossande majoritet för att anta en resolution som kräver att Israel ”utan dröjsmål upphör med sin olagliga närvaro” i det ockuperade palestinska territoriet. Sverige avstod från att rösta.

FN:s generalförsamling har röstat igenom en resolution som uppmanar Israel att följa internationell lag och dra tillbaka sina militära styrkor, omedelbart upphöra med all ny bosättning, evakuera alla bosättare från ockuperad mark och demontera delar av separationsmuren som byggts inne på den ockuperade Västbanken.

124 nationer röstade för, 14 mot och 43 nationer lade ner sin röst i omröstningen. Sverige tillhörde den sistnämnda gruppen och valde alltså att inte rösta.

FN-resolution grundad på Internationella domstolens yttrande

Generalförsamlingen krävde vidare att Israel skulle återlämna mark och annan ”fast egendom”, alla tillgångar som beslagtagits sedan ockupationen började 1967, samt all kulturell egendom och tillgångar som tagits från palestinier och palestinska institutioner.

Resolutionen kräver också att Israel tillåter alla palestinier som fördrivits under ockupationen att återvända till sin ursprungsplats och ersätta skadan som orsakats av dess ockupation.

Resolutionen härrör från ett rådgivande yttrande från den Internationella domstolen (ICJ) i juli, där domstolen förklarade att Israels fortsatta närvaro i territoriet ”är olaglig” och att ”alla stater är skyldiga att inte erkänna” den decennier långa ockupationen.

Bland de nordiska länderna röstade Norge, Finland och Island ja till resolutionen, medan Danmark och Sverige avstod.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV