Startsida - Nyheter

Nyheter

Bushra al-Maqtari får årets Tucholskypris 

Bushra al-Maqtari med brun slöja

Årets Tucholskypris från Svenska PEN går i år till den jemenitiska journalisten och författaren Bushra al-Maqtari. Hon har tidigare medverkat med krönikor i Fempers nyheter (tidigare Feministiskt perspektiv.)

Tucholskypriset är ett litterärt årligt stipendium på 150 000 svenska kronor som delas ut av Svenska PEN. Priset är namngiven efter den tyske journalisten och författaren Kurt Tucholsky (1890-1935) som var en uttalad regimkritiker i Nazityskland, som tvingades i exil till Sverige och som kom att bli en symbol för såväl det fria ordet som motståndet till totalitära system. 

I år tilldelas utmärkelsen den jemenitiska författaren och journalisten Bushra al-Maqtari, med följande motivering:

”Bushra al-Maqtari tilldelas Tucholskypriset för sitt orubbliga motstånd mot alla former av förtryck och tyranni och för sitt enastående mod att ge röst åt de civila vars liv har slagits i spillror av krigets förödelse i Jemen.”

Bushra al-Maqtari är journalist och författare. Hon blev känd i samband med protesterna mot Jemens före detta diktator Ali Abdallah Saleh under den arabiska våren 2011. På grund av sitt engagemang utfärdades en fatwa mot henne, vilket gjort att hon inte längre kan röra sig fritt men trots detta valde hon att stanna kvar i Jemen.

Fempers nyheter (Feministiskt perspektiv) har publicerat krönikor skrivna av Bushra al-Maqtari.

Dokumenterat vittnesmål från kriget i Jemen

Bushra al-Maqtari har samlat in över 400 vittnesmål från krigets offer och 44 av dessa skildras i hennes reportagebok Vad lämnade du efter dig? Röster från Jemens bortglömda krig (2022), som översatts till flera språk.

– I tider av krig och konflikt är vittnesmål nödvändiga för vår förståelse av vad som sker. Bushra al-Maqtaris outtröttliga arbete med just detta har gett oss en bild av krigets Jemen som annars hade gått förlorad, säger Kerstin Almegård, ordförande Svenska PEN, i ett pressmeddelande.

Prisceremonin kommer att äga rum på Kulturhuset i Stockholm på Fängslade författares dag den 15 november. Konferencier för kvällen är författaren, journalisten tillika Svenska PEN:s styrelseledamot Hana Al-Khamri

FAKTA/SVENSKA PEN

Svenska PEN bildades 1922, som fram till andra världskriget  huvudsakligen var en diskussionsklubb, men sedan slutet av 1940-talet och sedan dess arbetar organisationen med frågor om yttrandefrihet och internationell solidaritet med hotade och fängslade författare. Verksamheten består av kunskapsspridning av det fria ordets betydelse, bland annat genom arrangemang av debatter, föreläsningar och programverksamhet. Sedan 1985 delar Svenska PEN årligen ut Tucholskypriset till, enligt organisationen, ”en förtjänt författare som till följd av sitt litterära arbete lever i exil eller under hot i sitt land”. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV