Startsida - Nyheter

Nyheter

Svidande kritik mot bokmässan

bokbord med samisk litteratur

Årets bokmässa i Göteborg hade tema Sápmi och samtidigt en programpunkt med rubriken Samerna – privilegierad minoritet eller utsatt urfolk? Kritiken har rasat och Filip Hallbäck har sammanställt den.

Bokmässan 2024 var den 40:e i ordningen på Svenska Mässan i Göteborg och ett av årets teman var Sápmi. Hedersgästerna var kulturinstitutionen Tjállegoahte och författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi.

”Smärtsam vrickning blev bokmässans eftermäle”, skriver Åsa Lindstrand, Samefolkets chefredaktör i Dagens ETC (4/10).

Hon syftar på en av programpunkterna på mässan. Nämligen ett seminarium anordnat av tankesmedjorna Katalys och Timbro, med rubriken ”Samerna – privilegierad minoritet eller utsatt urfolk?” – en programpunkt som har kritiserats hårt i efterhand.

Enligt programbladet beskrevs seminariet såhär: ”Klimatpolitik och geopolitik har gjort Norrland och den norrländska energin och råvarorna heta igen. Allt fler starka intressen trängs och vill ha en del av kakan. Efter Girjasdomen har samernas rättigheter hamnat i skottgluggen och börjat ifrågasättas från olika håll. Är renskötarna en liten minoritet med för stora privilegier eller är det snarare så att urfolket samerna blir allt mer undanträngda och utsatta i den nya exploateringsvåg som nu sveper fram över Norrland.” 

Deltagarna var Peter Wennblad, ledarskribent, Svenska Dagbladet, Ola Wong, kulturredaktör på Kvartal, Håkan Jonsson, styrelseordförande för Sametinget och Ánde Somby, professor vid Tromsø universitet.

Redan på förhand ifrågasatte många rubriken på seminariet och premissen för hela upplägget, men under fredagen (27/9) på eftermiddagen väckte den panelsamtalet starka reaktioner hos åhörarna, varav flera lämnade salen i gråt. Efteråt får seminariet alltså svidande kritik från flera håll.

Samernas Riksförbunds ordförande Matti Blind Berg sade till SVT före debatten, att Timbro säger sig vilja ha olika åsikter, men ”utan renskötare är diskussionen ogiltig”. Ingen av paneldeltagarna representerar renskötseln, vilket Berg menar är ”väldigt symptomatiskt för hur man ser på rennäringen”. Till SVT säger han: ”Man pratar gärna om den och förbi den, men vi blir sällan inbjudna till samtalen. Det tycker jag är dåligt.”

Enligt Dagens Nyheter beskrev författaren Ann-Helén Laestadius seminariet som ”ett slag i magen” och undrade: ”Vilken annan folkgrupp skulle man kunna prata om på det sättet?”

Artisten Sofia Jannok skriver i ett FB-inlägg: ”Glad i hågen och uppfylld av medvind kom jag hem från bokmässan i Göteborg efter att ha upplevt den för första gången – och detta när kära Sápmi är tema tillika hedersgäst. Tack och lov missade jag bokmässans snackis och gick mest omkring och gladdes åt att se andra i kolt på scen, i köer, bland bokbord och mingelklungor, som om vi på riktigt hör till och får vara med utan att behöva tumma på vilka vi är. Sen får man en dolk rakt i ryggen på sin kolt och vi måste än en gång förklara att ja, vi är ett urfolk och nej, vi vill inte ha mer rätt än andra, utan s.a.m.m.a rätt som andra. Samtalet efter helgen kom så åter att landa på ruta ett. Istället för att njuta av att nörda ner oss i lyrik så hamnar vi ändå vid att kriga för vår rätt att existera som samer. Varför är det för mycket begärt? Fortfarande? År 2024?? Grattis, koloniala Sverige.”

Författaren Mats Jonsson skriver i Arbetet: ”Resultatet är en förolämpad hedersgäst och en seger för den propagandakampanj som nu lyckats knuffa diskussionen ännu en bit åt det håll de vill genom att få oss att diskutera lögner och halvsanningar i stället för att prata om det vi borde prata om. Till exempel litteratur.”

Eva Forsgren, ordförande i Amnesty Sápmi, säger till DIKKO magasin: ”Det hela avslutades med att deltagarna fick berätta om hur de trodde att det skulle se ut om tio år. En ’framtidsprognos’ var att då skulle Sverige kanske tagit sig ur flertalet FN-konventioner om urfolks rättigheter. Att live få möta oförblommerat hån mot mänskliga rättigheter är tack och lov inte något man måste uppleva varje dag. Seminariet hade varit ett riktigt lågvattenmärke i vilket sammanhang som helst, men i denna kontext blev det ännu värre.”

Tema Sápmi skulle handla om litteraturen

Syftet med Sápmi-temat var att presentera en mångfald inom samisk kultur från Alta-hällristningarnas tid till i dag. Att uppmärksamheten istället hamnade på ett ifrågasättande av samerna och deras liv och rättigheter lämnar därför extra sur eftersmak, anser många av kritikerna mot Bokmässan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV