Startsida - Nyheter

Nyheter

Han Kang får Nobelpris i litteratur

Årets Nobelpristagare i litteratur är den sydkoreanska romanförfattaren Han Kang.

Sydkoreanska Han Kang får årets Nobelpris i litteratur för sin ”intensiva poetiska prosa”. Hon är därmed den första kvinnan från Asien som får priset.

Den 53-åriga romanförfattaren Han Kang tilldelas årets Nobelpris i litteratur, med motiveringen ”för hennes intensiva poetiska prosa, som konfronterar historiens trauman och blottlägger människans sårbarhet”.

Han Kang blir därmed den artonde kvinnan och den allra första från Sydkorea att erhålla världens mest prestigefyllda utmärkelse i litteratur.

Han Kang fick sitt internationella genombrott med romanen Vegetarianen (2016), med vilken hon belönades med Man Booker International Prize. Romanen är en berättelse i tre akter som svävar mellan realism, surrealism och allegori, med Yeong-hye i centrum. Hon är en tystlåten kvinna i ett traditionsbundet äktenskap, som aldrig gjort uppror. Hon börjar drömma om blod och brutalitet, om kroppar och kött, och bestämmer sig en dag: Hon måste bli vegetarian. Ett beslut som hennes omgivning vägrar att acceptera.

Bland övriga romaner utgivna på svenska märks Levande och döda (2016), Den vita boken (2019) och Jag tar inte farväl (2024).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV